When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Meglátta árnyékát az állatkerti medve – hosszú tél várható.

A népi hagyomány a medvék "előjövetelével" kapcsolta össze az időjóslást.

Meglátta árnyékát a medve csütörtökön a Fővárosi Állat- és Növénykertben, így a népi meteorológia tapasztalatai alapján még hosszú tél várható.

 

Meglátta árnyékát az állatkerti medve – hosszú tél várható.

A ragyogó napsütésben vekkerrel ébresztették az állatkert három barnamedvéjét az intézménybe látogató óvodások és kisiskolások.

A népi hagyomány a medvék "előjövetelével" kapcsolta össze az időjóslást: ha február 2-án jó idő van, a medve meglátja az árnyékát és ettől megijedve "visszabújik barlangjába", az a tél elhúzódását vetíti elő. Ha azonban nem látszik az árnyéka, a téli hideg már nem tart sokáig.

A medvék nem úgy alszanak téli álmot mint a denevérek, mormoták, pelék vagy sünök. Az európai barnamedvék - elsősorban a hozzáférhető táplálék szűkössége miatt - télen kevésbé aktívak, mint a tavasztól őszig tartó időszakban. Az állatkerti medvéknek azonban nincs ilyen gondjuk, hiszen télen is gondoskodnak a takarmányozásukról.
Az, hogy a medvék mennyire tekinthetők megbízható időjósnak,erősen vitatható. Ugyanakkor több meteorológus osztja azt a véleményt, hogy a hosszú távú előrejelzések - a légköri folyamatok számos véletlenszerű, kiszámíthatatlan eleme miatt - eleve olyan nagy bizonytalansággal bírnak, hogy ennyi erővel akár a medvék árnyékát is figyelhetjük.
A népi meteorológia általában egy-egy jeles nap időjárása alapján következtet egy hosszabb időszakra, s e jeles napok gyakran a keresztény hagyományokkal is összefüggnek. Február 2. a katolikus naptárban Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe.
A "medvelessel" kezdődik a városligeti intézmény hagyományos négynapos Mackófesztiválja, amelynek ideje alatt számos program fogadja a látogatókat. Sőt, a tizennégy év alattiak, ha brummogva érkeznek, ingyen látogathatják az állatkertet.
Csütörtöktől vasárnapig "medvetélkedők", méhészeti bemutató, a Barlangteremben játszóház és kézműves programok is várják a kicsiket és nagyokat.

Szombaton és vasárnap játékmackó kiállítással és mackó örökbefogadási akcióval is kiegészül a programkínálat. A barnamedvék mindegyik napon 11 órakor, a jegesmedvék pedig 14 órakor kapnak enni.

MTI

 

Ez érdekelni fogja