When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Gyertyaszentelő Boldogasszony napja - időjárási hiedelmek.

Ha süt a nap és a megve vagy a borz meglátja árnyékát, akkor még negyven napig hideg lesz.

Ha viszont hideg van, ráadásul havazik, akkor nemsokára tavasz lesz.

 

Gyertyaszentelő Boldogasszony napja - időjárási hiedelmek.

A Gyertyaszentelő Boldogasszony egy katolikus ünnep februá - 2-án, amikor a közösség Jézus bemutatását ünnepli.A megszületett gyermeket, amíg még nem keresztelték meg "pogánykának" hívták. Jézus Krisztus jelképe volt a gyertya, ezért a pogányka mellett világított keresztelésig, hogy Jézus vigyázzon rá, nehogy rossz szellemek "kicseréljék". Majd a keresztelőre - vagy "egyház-kelőre" - az anya vitte az égő gyertyát.

Gyertyát égettek jégeső, vihar, villámlás, illetve krónikus betegek mellett, és halottak mellet is. Egyes helyeken még a haldokló kezébe is égő gyertyát helyeztek (Tápiószentmárton).

Ha ezen a napon jó idő van, akkor későn tavaszodik. Mondogatták is: Gyertyaszentelő napján "Inkább farkas ordítson be az ablakon, minthogy kisüssön a nap."

Ezen a napon osztják a katolikus papok a Balázs-áldást, amely főleg torokbajtól, illetve minden baj és betegség ellen véd.

      A hosszú jégcsap - jó kukoricatermést ígér.

 

Ez érdekelni fogja