When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Ajánlások a téli közlekedéshez.

A téli vezetés a szokásosnál jobban igénybe veszi a gépkocsit és a vezetési készségeit. Ezért ügyeljen rá, hogy jól fel legyen készülve a téli viszonyokra. Íme néhány tipp a biztonságos vezetéshez télen:

 

Ajánlások a téli közlekedéshez.

-          A gumiabroncs levegőnyomásának rendszeres ellenőrzése és fentartása szükséges. A csökkenő hőmérséklet a levegőnyomást is csökkenti (tágul a forró gáz és fordítva). Ezért télen célszerű 0,2 barral növelni az átlagos nyomást.

-          Cserélje ki a hűtőfolyadékot (fagyállóra). Sok autós tévesen hiszi, hogy nem kell aggódnia a hűtési rendszerben keringő folyadék miatt. A valóságban, pedig, pont a folyadék tudná megvédeni a jármű motorát a túlmelegedéstől és az olvasztástól.

-          Ellenőrizze, megfelelően működik-e a tompított és a távolsági fény, a hátsó világítás és a féklámpa! A téli időszakban a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit, ezért is nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek.

-          Frissítse a sürgősségi készletét  - győződjön meg róla, mindent megtalál, amire szüksége lehet, különösen, ha hosszú út előtt áll (beleértve egy palack víz, telefontöltő, takaró, nem romlandó élelmiszer).

-          Mindig lassan növelje a sebességet és ugyanolyan lassan fékezzen. Figyelje az utat.

-          Legyen résen: tertsa szemét az úton. Mindig óvatosan kell vezetni, de télen még jobban kell koncentrálni.  Nem csak magunk után kell figyelni, hanem más vezetőkre is, figyelni kell esetleg más gépkocsivezető vészhelyzetbe kerülhet.  Ezen kívűl fontos, hogy hogy elkerülje a veszélyes útszakaszokat, főleg ha túl jeges az útfelület.

-          Duplázzuk meg a biztonságos követési távolságot. Ha az autónk és az előtte haladó gépkocsi között kellő távolság van, elegendő idő áll rendelkezésre a megálláshoz.

-          A balesetek megelőzése érdekében a járművezetők elindulás előtt tisztítsák meg az autójukat a hótól, jégtől, hogy a kilátás minden irányban szabad legyen. Vezetés közben ugyanis nem csak előre kell, hogy figyeljünk, hanem az oldalirányból érkező gyalogosokat, kerékpárosokat és a többi gépjárművezetőt is észlelnünk kell.

Mindig gondolkozzon előre!

Legyen nagyon óvatos!

Ez érdekelni fogja