When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Gyönyörű új felvételek a Sas-ködről. (Fotó)

A "Herschel" és XMM-Newton  csillagászok egyedi, új és lenyűgöző felvételt közölt a Sas-köd körüli régióról, egy olyan csillag bölcsődéről, melyben fiatal csillaghalmazok jönnek létre a hatalmas por- és gázfelhőkből.

 

Gyönyörű új felvételek a Sas-ködről. (Fotó)

A Messier 16 (más néven Sas-köd, M16 vagy NGC 6611) egy emissziós köd és nyílthalmaz a Kígyó csillagképben. A ködöt a rengeteg a forró kék és fehér csillag készteti arra, hogy világítson. Az átmérője mintegy 0.5°.Már egy 10 cm-es refraktorral látható három ködös tartomány és körülbelül 20 csillag egyetlen háttér előtt. A halmaz legfeljebb kétmillió éves.

Itt találhatóak a Teremtés Oszlopai néven ismertté vált felhők, melyekről 1995-ben Jeff Hester és Paul Scowen készített híres felvételt, a Hubble űrtávcső segítségével.  A név igen találó, mert tényleg oszlopokhoz hasonlítanak és csillagok születnek bennük. A teremtés oszlopainak megtekintéséhez viszonylag nagy távcsőre van szükség, mivel a köd egyik kicsi szegletében találhatóak és nagyon halványak.

 

Ez érdekelni fogja