When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Piroska napja – időjárás.

E naphoz fűződő regula:

„Ha Piroska napján fagy, negyven napig el nem hagy."

 

Piroska napja – időjárás.

Január 18-án van Piroska névünnepe, a Magyar Katolikus Egyház Piroskát ókeresztény vértanúnak tekinti, a Debreceni-kódex említi legendáját, miszerint Claudiusz császár pogány áldozatra akarta kényszeríteni a megkeresztelt lányt, de mivel Piroska hű maradt a hitéhez, a császár több féle képpen kínozta, éjszakákon át imádkozott fogvatartottja börtönében. Oroszlánok elé vetették, megostorozták, mágjára küldték de az Úristen mindig megakadályozta, hogy baja essen. A császár persze azt gondolta, hogy ez csak az ördög műve lehet. Végül az Aventinus-hegy tövében fejezték le, ahol tiszteletére templomot emeltek.

Névnapjához időjárási jóslat fűződik: "Ha Piroska napján fagy, negyven napig el nem hagy!" Okulván az akkori telek legzordabb időszakából, ezen a napon a földművesek még inkább kímélték az állatokat, a lovakat sem fogták be.

A házasodni vágyó lányok ezen a napon piros kendőt kötöttek a nyakukba, fejükre, ezzel jelezték, hogy még ebben az évben férjhez mennek.

Egyébként pedig a Piroska nap előre jelzi, hogy a kemény téli időszak vége közeleg. A legenda szerint még a kőbálványok is ledőlnek imájára.

 

 

Ez érdekelni fogja