When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

A szakértők szerint nem szokatlan a kedvező januári időjárás.

Az MTI által megkérdezett szakértők szerint nem szokatlan a melegebb időjárás januárban, ami kedvez a növényi vegetációnak és a kártevőknek egyaránt. Az időszakos felmelegedés utáni fagynak azonban káros hatásai lehetnek, mások mellett a repcetermésre.

 

A szakértők szerint nem szokatlan a kedvező januári időjárás.

    A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara (NMNK) elnöke elmondta, hogy amennyiben ilyen enyhe marad az időjárás, akkor "a tél nem végzi el fertőtlenítő feladatát", és megnő a nővényekre káros kórokozók száma és a betegségek előfordulása.
    A növényorvosi kamarához nem érkezett bejelentés a kártevők elszaporodásáról, de ha a megszokott februári fagyok helyett marad az enyhe idő, fel kell készülni arra, hogy a kártevők nagyobb mennyiségben tudnak áttelelni, ami fokozott növényvédelmet igényel majd - mondta Kárpátiné Győrfi Katalin.
    Az NMNK elnöke a gabona fejlődésével kapcsolatban közölte: késésben vannak a növények, hiszen nem volt őszi csapadék, így csak most kezdik behozni a lemaradást.
    Téli Róbert, a Magyar Agrárkamara munkatársa szerint ha marad ez a "nem normális téli időjárás", akkor nem lesz gond a túlfejlett növényekkel, de ha beköszönt a fagy, nem vészelik át a hideget.
    A természetben vannak olyan növények, fás- és lágyszárúak, amelyek kedvezőbb időjárás esetén "megindulnak", azonban az éjszakai enyhe fagyok miatt a gyümölcsösök nedvkeringése még nem kezdődött meg - tette hozzá.
    Néhány növény már kezd éledezni: virágzik a jázmin, a varázsmogyoró, a sárga viola, a mogyoró, a sombokor és a fekete hunyor. A gyümölcsfák majd csak márciusban rügyeznek, amikor a mandula virágai nyílni kezdenek - mondta Téli Róbert.
    A Magyar Agrárkamara munkatársa a mezőgazdasági terményekkel kapcsolatban kiemelte: ki kell szántani azt a kultúrát, amely korai fejlődésnek indult, és másik terményt kell vetni helyette, ami anyagi károkkal jár. A repceterméssel például gondok lehetnek idén; ha nem marad meg, ki kell tárcsázni, és tavaszi vetésű napraforgót vagy kukoricát kell ültetni helyette.
    Lillik Mária, a Győr-Moson-Sopron megyei kormányhivatal földművelési igazgatóságának osztályvezetője már tavaly novemberben jelezte, hogy az idei repcetermés "nem lesz túl fényes", mivel az őszi szárazság megviselte a gabonát és a repcét.
    Az Agrárgazdasági Kutató Intézet legfrissebb, januári összegzéséből kiderül, országszerte gondot okozott, hogy nem esett elég eső. A hónapok óta tartó - csak decemberben szűnő - szárazság miatt búzából és kukoricából is kisebb lesz a termés az idén, ha a télen nem esik jelentős mennyiségű csapadék.

Ez érdekelni fogja