When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Több hó, szigorú szabályok.

Nem ideálisak a körülmények Magyarországon a síelők számára az időjárás miatt, de a hóágyúkat használó sípályák folyamatosan nyitva tartanak. Téli sportok űzésére jelenleg alkalmasabbak a szomszédos országok jó minőségű hótakaróval rendelkező sícentrumai. Nem szabad azonban elindulni a helyi közlekedési szabályok előzetes ismerete, biztosítási okmányok és EU-s egészségbiztosítási kártya nélkül, mert ezek hiányában könnyen rémálommá válhat a téli vakáció.

 

Több hó, szigorú szabályok.

A jelentősebb magyar sípályák zöme jelenleg zárva tart, illetve hóágyúk használatával teszik használhatóvá - tudtuk meg a hojelentes.hu adataiból. Dobogókő (Pilis), Zebegény, Kékestető és a börzsönyi Nagy-Hideg hegy pályái nem működnek. A bánkúti pálya két lifttel üzemel, de kopott, foltos állapotban van. A hóágyúzott eplényi (Bakony) és a mátraszentistváni pálya változó, 2 és 50 cm közötti hóvastagsággal várja a síelőket. A héten esedékes melegfront miatt valószínűleg csak a mesterséges hóval borított pályák működnek majd.
Lényegesen jobb feltételek várják a síelőket a környező országokban. Ausztriában, Szlovákiában, Szlovéniában és Romániában néhány kivétellel valamennyi sípálya működik.

Érdemes azonban tisztában lenni a téli közlekedés helyi szabályaival. Szlovákiában összefüggő hótakaró vagy jegesedés esetén már kötelező a téli gumi, ezért indulás előtt érdemes az időjárásról tájékozódni - írja a tranzitonline.eu. Ausztriában szigorúbbak a szabályok és a gumik állapotát már a határ közelében ellenőrizhetik a rendőrök. Bár általános kötelezettség téli abroncs tekintetében nincs nyugati szomszédunknál, de hófedte, jeges utakon november 1. és április 15. között előírás a hólánc és a téli gumi használata. Szlovéniában is szigorúak az előírások, itt november 15-től március 15-ig kötelező a téli abroncs, 5 centiméternél nagyobb hó esetén pedig a hólánc is, amit szintén ellenőrizhetnek a határon.

A Magyarországon megkötött gépjármű-felelősségbiztosítás az Európai Unió valamennyi tagállamában, valamint Svájcban is érvényes. A biztosítási okmányokat minden esetben érdemes magunkkal vinni. Az EU-n belüli utazáshoz szükség van a biztosítást igazoló zöld kártyára, mert baleset esetén ezzel igazolható a kötelező felelősség biztosítás érvényessége. Célszerű az otthoni biztosítótársaságtól beszerezni az európai baleset-bejelentő lapot, így a külföldön bekövetkezett baleset esetén ez a szabványdokumentum megkönnyíti a helyszíni nyilatkozattételt.
Utazás előtt érdemes kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, amelyet bármelyik helyi társadalombiztosítási ügyfélszolgálaton beszerezhetünk. Az okmánnyal az EU egy másik tagállamában vagy egy EU-n kívüli szerződő államban a magyar egészségbiztosítás terhére vehetünk igénybe bizonyos - orvosilag szükséges - egészségügyi szolgáltatásokat. Így egy váratlan síbaleset esetén sem kell horribilis összegű egészségügyi számlával szembesülnünk.

Forrás: népszava

 

Ez érdekelni fogja