When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Végóráiban a Napunknak tartó üstökös - bolygónyi fényesség várható! (Videó)

Az előrejelzések szerint december 16-án kerül a Naphoz legözelebb a Lovejoy névre keresztelt üstökös. A napközelség miatt a kométa a Jupiter és a Vénusz fényességével vetekszik majd az éjszakai égbolton.

Végóráiban a Napunknak tartó üstökös - bolygónyi fényesség várható! (Videó)

A Kreutz-családba tartozó C/2011 W3 égitestet december 2-án fedezte fel Terry Lovejoy, ausztrál amatőr csillagász, aki így kiérdemelte a keresztapai jogokat. A Kreutz-famíliába tartozó üstökösök egyébként a tudomány jelen állása szerint egy valaha volt hatalmas üstökös maradványai, melyet Heinrich Kreutz német csillagász fedezett fel évszázadokkal ezelőtt.

A Lovejoy-üstökös greenwitch-i idő szerint péntek éjfélkor közelíti meg legjobban központi csillagunkat, ekkor mintegy 140 ezer kilométerre lesz a többezer fokos felszíntől. A tudósok szerint a "napsúrolás" az égi vándor halálát okozza - olvasható a space.com-on. A borzasztó hő ugyanis szinte elpárologtatja a durván kettő focipálya nagyságú égitestet, az így keletkező gőz és por pedig rengeteg napfényt fog visszaverni.

Forrás: Pécsi STOP/space.com

 

 

Ez érdekelni fogja