When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Lehetséges mikrobiális élet a Mars felszíne alatt

Ausztrál kutatók szerint a Mars felszín alatti mélységeinek hatalmas területein kedvezőek a feltételek a baktériumok és más mikrooganizmusok számára.

 

Lehetséges mikrobiális élet a Mars felszíne alatt

A kutatók a Föld és a vörös bolygón lévő életfeltételeket modellezték és hasonlították össze. Miközben a Föld teljes térfogatának - a magtól az atmoszféra felső rétegéig - csak egy százaléka kedvező élő organizmusok számára, a Charley Lineweaver asztrobiológus által vezetett kutatócsoport szerint a Mars esetében ez három százaléknyi lehet - igaz, a bolygó felszíne alatt .

"A lehető legegyszerűbben közelítettük meg a kérdést. Vettük az összes létező információt, és összeraktuk őket, hogy megnézzük, megfelelnek-e a feltételek az élet számára. A válaszunk pedig az, hogy igen. Vannak a Marson hatalmas térségek, amelyek összeegyeztethetőek a földi élettel" - hangoztatta az Ausztrál Állami Egyetem asztrobiológusa.

Lineweaver, akinek a tanulmánya az Astrobiology című folyóirat hétfői számában jelent meg, emlékeztetett arra, hogy a Mars felszínén az átlagos hőmérséklet mínusz 63 Celsius-fok, és a bolygón uralkodó alacsony nyomás azt jelenti, hogy a víz folyékony állapotban nem fordulhat elő, mivel a felszínen elpárolog: ezért a feltételek a földihez hasonló élethez csak a felszín alatt megfelelőek, ahol a talaj súlya adja a megfelelő nyomást. "A felszín alatt bizonyos mélységben a bolygó magjából származó hőtől ráadásul elég meleg van ahhoz, hogy baktériumok és mikroorganizmusok élhessenek" - tette hozzá.

A víz jelenlétét a Marson kimutatták a bolygót kutató amerikai űrszondák, ám organikus élet jelenlétére meg soha nem bukkantak. A NASA novemberben indította útnak a közel egytonnás Curiosity marsjárót, amely a tervek szerint 2012 augusztusában landol a marsi egyenlítő környékén lévő, 155 kilométer átmérőjű Gale-kráterben. A csaknem kétéves misszióra érkező marsautó leszállóhelyeként a kráter közepén magasodó 5 kilométeres, rétegzett szerkezetű hegy környékét választották ki, ahol a vizes eredetet feltételező agyagásványok és szulfátok fordulnak elő.

A marsjáró fedélzetén tíz műszer működik majd, közülük kettő a robotkarok által begyűjtött kőzetminták elemzését végzi. A Curiosity feladata kideríteni, hogy létezhettek-e valamikor a Vörös Bolygón olyan feltételek, amelyek lehetővé tették a mikrobiális életformák kifejlődését.

Forrás: hirado.hu

 

Ez érdekelni fogja