When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Valóban veszélyes havat lapátolni?

A havazásnak szinte mindenki örül, ám a hólapátolás veszélyes is lehet? A New York Times egészség rovata ennek a témának szánt most egy rövid hírt.

Valóban veszélyes havat lapátolni?

Menetrendszerűen minden télen, amikor a hóviharok betemetik a városot, felröppenek az olyan hírek is, hogy valaki szívrohamot kapott, amint havat lapátolt. Számos ezzel kapcsolatos figyelmezettes hangzott már el e tevékenységgel kapcsolatban, hogy a fehér lepel eltakarítása növelheti a szívroham kockázatát. De mennyire vehetők komolyan ezek az intések?

Egy friss tanulmány szerint, amely a Clinical Research in Cardiology szaklapban jelent meg, a kutatók azt próbálták kideríteni, van-e ennek valóságalapja a híreknek - azaz az ilyenkor bekövetkezett szívrohamoknak van-e bármi közük a téli csapadék eltakarításához. A szakemberek két téli szezon adatait nézték át egy ontariói kórházban. Az intézmény nyilvántartása szerint mintegy 500 beteg érkezett a kórházba szívbetegséggel a vizsgált időszakban.

A betegek hét százaléka lapátolt havat a tünetek megjelenésekor. Körülbelül kétharmaduk férfi, átlagéletkoruk pedig 63 év, és családjukban is előfordulhatott már szív- és érrendszeri betegség. A kutatók szerint a hét százalék is magasnak számít, mert sok beteg valószínű nem is tartotta fontosnak megemlíteni, hogy a tünetek észlelésekor éppen mivel foglalatoskodott.

Egy másik, a The New England Journal of Medicine szaklapban megjelent tanulmány szerint a kutatók azt találták, hogy a legtöbb szívinfarktus a nehéz fizikai megterhelés miatt következett be. A hirtelen jött megerőltetést azonban megelőzhetjük, ahogy a bajt is. A lap ajánlása szerint akkor érdemes lapátot ragadni, amikor a hó még könnyű, de akkor is tartsunk szüneteket.

Szerző: hvg.hu

 

Ez érdekelni fogja