When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Vihar a Szaturnuszon. (FOTÓK)

Szenzációs képek a NASA-tól! A Cassini űrszonda nemrég közzétett felvételein jól láthatjátok egyebek közt a Szaturnusz északi féltekéjén majdnem egy éven át dúló óriási vihar kialakulását és fejlődését.

 

Vihar a Szaturnuszon. (FOTÓK)

A Cassini űrszonda által készített és a NASA által nemrég közzétett felvételeken, illetve az ezekből előállított animációkon jól nyomon követhető a 2010. december 5-én még csak kis foltként látszó esemény kialakulása, majd a fejlődése, melynek eredményeként 2011 januárjának végére a vihar teljesen körbefogta a bolygó északi féltekéjét.

Az észak-déli irányban körülbelül 15 ezer kilométer kiterjedésű förgeteg a legnagyobb vihar a Szaturnuszon az elmúlt két évtizedben, és egyértelműen a legnagyobb a bolygón, melyet interplanetáris űreszközről valaha is megfigyeltek.

A körülbelül 200 napos tombolásával az esemény szintén rekorder a bolygót megkerülő viharok sorában. A korábbi csúcstartó egy 1903-as kitörés volt, amely mintegy 150 napig maradt fenn. A már a Hubble Űrteleszkóp által is lefényképezett, 21 évvel ezelőtti, méreteiben a mostanihoz fogható vihar pedig „csak" 55 napig tombolt.

Hamisszínes mozaik a Szaturnuszról, melyet a Cassini által 2011. január 11-én 915 ezer kilométer távolságból a közeli infravörös tartományban rögzített felvételekből állítottak össze. A kék a 890 nm-es, a zöld a 728 nm-es, a vörös pedig a 752 nm-es szűrőn keresztül mért intenzitásokat kódolja. A vörös és narancssárga az atmoszféra mélyén, a sárga és a zöld közepes, míg a fehér és a kék színek nagy magasságokban található felhőket jeleznek. A kép közepén áthúzódó világoskék vonal az éléről látszó gyűrűrendszer.

A Cassini több száz felvételt készített a viharról a "Saturn Storm Watch" kampány keretében. Ennek során a bolygót, a gyűrűrendszerét és a holdjait célzó, programozott megfigyelések közben a szonda a viharra is vetett egy-egy gyors pillantást.

Ezek a képek a 2004 óta összegyűlt kiváló minőségű anyaggal együtt lehetővé teszik a viharok kialakulása előtt a bolygón bekövetkező változások követését, illetve betekintést engednek a viharok fejlődésébe, a szélsebesség alakulásába és a szélesség szerinti változásokba.

A jelenlegi óriásvihar az északi 35. szélességi fok körül jelent meg, teljesen kifejlett állapotában körülölelte az egész bolygót, mintegy 5 millió négyzetkilométert beborítva. Kétszáz napos tombolása alatt az északi félteke körülbelül ötödére gyakorolt kisebb-nagyobb hatást.

Andrew Ingersoll (Cassini imaging team, Caltech) szerint a földi vulkánokhoz hasonlóan a szaturnuszi viharok kitörése előtt is éveken keresztül növekszik a nyomás az adott régióban. A vulkánok esetében a kőzetek egy ideig ellenállnak ennek, a szaturnuszi viharoknál azonban nem tudjuk, mi késlelteti évekig a kitörést.

forrás: csillagaszt.hu

Ez érdekelni fogja