When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Érj a csillagokhoz a Waitomo-barlangban!

Ausztráliától keletre a Csendes-óceánban két sziget van a térképre felrajzolva. A szigetek kicsinek látszanak a térképen, pedig mind a kettő nagyobb Magyarországnál. A kettős sziget Új-Zéland. Területe 268 675 km2, az Északi-sziget 114 728 km2, a Déli-sziget 153 947 km2. A két szigetet a mindössze 26 km széles Cook-szoros választja el.

Érj a csillagokhoz a Waitomo-barlangban!

Az Északi-szigeten Hamiltontól nem messze délnyugat felé vannak a Waitomo-barlangok. Ezen a környéken száz meg száz mészkőbarlang van, amelyek közül vagy négyszázat feltártak és térképeztek. Három közülük, a Waitomo-barlang, az Aranui- és a Ruakuri-barlang, különösen szépek és érdekesek. Ezekben a szokásos cseppkőformációkat láthatják a turisták: szfinxet, orgonát, elváló szerelmeseket, királyi udvart, katakombákat, Aladdin barlangját és kristálypalotát - ahogy már ezeket a neveket a világ minden táján használni szokták. De nem ezek a szokásos nevű formációk a barlangok igazi hírességei. A Waitomo-barlang alatt egy másik barlang van, ahová csak egy föld alatti folyón csónakázva lehet eljutni. A folyót természetesen Styxnek hívják. Egy kanyarodó előtt a vezető közli a látogatókkal, hogy most már teljes némaságban kell maradniuk. Még egy kanyarodás a Styx vizén, és megérkeznek abba a barlangba, amelyet Bemard Shaw a világ nyolcadik csodájának mondott. Glow-worm-barlangnak nevezték el az angolok ezt az egészen csodálatos föld alatti kupolát, amelynek tetején száz- és százezer parányi kékeszöld fényecske villog. A név megtévesztő, szó sincs szentjánosbogarakról. Az Arachnocampa luminora nevű légy lárvái adják a pompás kivilágítást, amelynél szinte olvasni lehet. A lárva 10 centiméter hosszú szálból szőtt hüvelyben "lakik" igen kényelmesen. A hideg fény, amelyet kibocsájt, testének hátsó részében képződik, és az a célja, hogy a repülő rovarokat magához csalogassa. A lárva a hüvelyből 15-20 "horgászzsinórt" bocsájt le, hogy a fény felé repülő rovarok ezekbe a ragadós szálakba akadjanak. A szálak 10-16 cm hosszúak, s a lárva néhány másodperc alatt felhúzza velük a zsákmányt. A légylárva néhány hónap után bebábozódik, és tizenkét napos bábállapot után előbújik a légy, amelynek élete 36-48 óra. A nőstény egész keveset világít, épp hogy a hím meg tudja találni. A világító légylárvák más barlangokban is előfordulnak, de nem olyan tömegesen, mint itt a Szentjánosbogár-barlangban, ahol a barlang tetejének minden talpalatnyi kis helyét elfoglalják. A barlang körülbelül 30 m hosszú, és 12 m széles, a teteje, illetve boltozatai 5 m magasak.

Szerző: cook-szigetek.com