When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

A csillagászok 18 Jupiter-méretű bolygót fedeztek fel.

Amerikai csillagászok 18 Jupiter-méretű bolygót fedeztek fel a Naprendszeren kívül. Jelentőségét tekintve ez a második legfontosabb ilyen jellegű feltárás.

A csillagászok 18 Jupiter-méretű bolygót fedeztek fel.

A mostani felfedezéssel ötven százalékkal emelkedett meg az olyan ismert bolygók száma, amelyek óriáscsillagok körül keringenek. John Johnson, a Kaliforniai Technológiai Intézet professzora és háromszáz munkatársa tíz éven át tanulmányozta a különböző naprendszereket. Az volt a szándékuk, hogy újabb égitestekre leljenek.


Nagy kérdések nyomában

A szakember a hawaii Keck obszervatórium teleszkópjait használta munkájához, s olyan csillagokra összpontosított, melyek félszer nagyobbak Napunknál. Ezek már elérték életük delét, úgynevezett halott csillagoknak nevezik őket a megfigyelők.

A Johnson által felfedezett összes bolygó gázokból formálódott gigászi képződmény, s a Daily Mail brit napilap szerint a leginkább említésre méltó felfedezés az, hogy közelebb helyezkednek el a csillagjukhoz képest, mint a Föld a Naphoz.

Ezek az égitestek 43 millió kilométerre találhatók a csillagjaiktól. Mindez azért fontos, mert ha egy, a Jupiterhez hasonló méretű bolygó megközelítené Napunkat, az magához vonzaná az égitestet, s az egész jelenség egy óriási robbanással fejeződne be.

A tudósok most éppen azt tanulmányozzák, miért nem semmisültek meg eddig az újonnan felfedezett exobolygók? Keresik a választ arra is, hogy - a számunkra - új égitestek pályája miért teljesen körkörös a mi naprendszerünkben keringő bolygókhoz képest, amelyek elliptikusan kerülik meg csillagunkat.

A kutatók ezen tapasztalatok alapján próbálják elképzelni a világegyetem kialakulását.

Forrás: mindennapi.hu

 

Ez érdekelni fogja