When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Valami elrepült Debrecen felett (VIDEÓ).

Debrecen - Egy rejtélyes jelenség tűnt fel szerdára virradó éjjel Debrecen egén. A fényes pont sok minden lehetne, a gond csak az, hogy túl lassú.

 

Valami elrepült Debrecen felett (VIDEÓ).

Nem mindennapi felvételt tett fel a YouTube videómegosztóra a viharfigyelő.net egyik adminisztrátora, Piszkos12, aki Debrecenben működtet webkamerát.

A videón az látszik, ahogy a keddről szerdára virradó éjjel, hajnali 1 óra körül a cívisváros fölötti égen megjelenik egy fénylő pont, ami szépen lassan, egyenes vonalban ereszkedni kezd. A fényes valami két és fél óra alatt halad át a képen, hajnali fél négykor tűnik el a házak mögött. „Nem tudtam beazonosítani ezt a repülő (és világító) tárgyat. Repülőnek túl lassú, a műholdak pedig túl halványan verik vissza a nap fényét ahhoz, hogy a 6.000 forintos webkamerám érzékelhesse." - írja kommentárjában Piszkos12.

 

Gyarmathy István, a Magnitúdó Csillagászati Egyesület alelnöke hívásunkkor nem volt gépközelben, de látatlanban is volt egy-két tippje.

„Ilyen éjszakai sötétségben a műholdaknak lehet olyan fénye, hogy gyengébb webkamerák is láthassák. Lehetne akár az orosz űrszonda is, amit most szeretnének lehozni, ahhoz azonban ez túl lassú. Egy műhold pár perc alatt átmenne a képen. Sokszor néznek ufónak elengedett, kivilágított lampionokat is, de azok is gyorsabbak, s nem egyenes vonalú a mozgásuk. A meteorológiai léggömböknek nincs ilyen erős fénye, a meteoritok és a tűzgömbök pedig szintén gyorsabbak ennél. Látatlanban arra tippelnék, hogy a Jupitert vette fel a kamera, annak most nagyon erős a fénye, s alacsonyan is van" - mondta megkeresésünkre Gyarmathy István.

Zajácz György, a Magnitúdó Csillagászati Egyesülete miután megnézte a videót, azt írta, először műholdra gondolt, de aztán felfigyelt az időtartamra és az időpontra. „A fényes Jupiter hajnalban nyugszik, valószínű, hogy annak a nyugvása látszik a videón. Egy hete köd van a város felett, élmény volt a csillagos ég látványa."

A lenti videón az látszik, milyen erős fénnyel látható a Jupiter az égen.

Forrás: dehir.hu

 

Ez érdekelni fogja