When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

A globális felmelegedés miatt a katicabogarak fokozatosan megváltoztatják színüket.(FOTO)

A globális felmelegedés senkit és semmit nem kímél: a növekedő hőmérsékletekre a katicabogarak is reagálnak, méghozzá úgy, hogy fokozatosan megváltoztatják színüket. Egy angol kutatás kimutatta, hogy a bogarak feketéről fokozatosan pirosra váltanak, ezzel védekezve a túlmelegedés ellen.

 

A globális felmelegedés miatt a katicabogarak fokozatosan megváltoztatják színüket.(FOTO)

Ha harminc évvel ezelőtt Hollandia tengerpartjainál kétpettyes katicabogarat találtunk, az nagy eséllyel piros kitinpáncéllal rendelkezett. Ha viszont valahol a belső területeken, a tengerparttól messze botlottunk a kis bogárba, fekete páncélos, piros pettyes egyedet láthattunk. 1980-ban a kétpettyes katicák a tengerparton 90%-ban pirosak (nem melanózisos), az ország belsejében 60%-ban feketék (melanózisos) voltak. Ez az arány azonban mára teljesen felborult, méghozzá a piros katicák javára.

A melanózisos katicabogarak kitinpáncélja azért sötétebb, hogy könnyebben melegen tarthassák magukat a belső, hűvösebb területeken, a nem melanózisos katicák pedig azért pirosak, hogy páncéljuk ne nyeljen el annyi hőt a melegebb tengerparti környezetben. Egyetlen protein felelős azért, hogy fekete vagy piros legyen a bogár, ezért a színváltozás igen egyszerűen, akár néhány generáción keresztül is végbemehet.

Paul Brakefield, a Cambridge-i Egyetem professzora évtizedek óta a kétpettyes katicabogarakat tanulmányozza. 25 éven keresztül nem fedezett fel színükben és populációjukban jelentősebb változást, most azonban drasztikusan megnőtt a piros kétpettyesek száma. Az elmúlt öt évben, tehát a katicabogarak körülbelül 50 generációja alatt a bogarak annyira alkalmazkodtak a változó időjárási körülményekhez, hogy mára csupán 20%-uk fekete, 80%-uk piros. A változás összefüggésbe hozható a terület folyamatos felmelegedésével.

Ez nem egyedülálló felfedezés - ugyanez a helyzet a nyírfaaraszoló lepkékkel Liverpoolban: ahogy az élőhelyül szolgáló fák törzse sötétedni kezdett, a lepkék szárnya is egyre sötétebbé vált. „Szimpla evolúciós folyamat" - magyarázza Brakefield. -„A különbség az, hogy a nyírfaaraszoló lepkék úgy védekeznek a ragadozók ellen, hogy beleolvadnak a környezetükbe, addig a kétpettyes katicák külseje hasonlít néhány olyan bogáréhoz, amelyek rendkívül mérgezőek a madarak számára."
A kutatás eredménye, miszerint a katicák a globális felmelegedés hatására változtatják színüket, érdekes, de még közel sem bizonyított. Ahhoz, hogy minden kétséget kizáróan ki lehessen jelenteni az összefüggést, laboratóriumi vizsgálatok is szükségesek, ezeket azonban egyre nehezebb kivitelezni. A kétpettyes katicákat ugyanis Hollandiában igencsak veszélyezteti egy idegen, invazív faj: a japán harlekinkatica, amely egy belgiumi üvegházból „szabadult". Brakefield azt mondja, hogy a harlekinkaticák miatt annyira nehéz már kétpettyes katicákat találni, hogy a terepmunka kivitelezhetetlenné vált.

exploreronline.hu

 

Ez érdekelni fogja