When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

A csapadékosabb tél a gazdák reménye.

Az elvetett repce fele már kiszáradt, ha marad az aszályos időjárás, akkor pedig az őszi búza termésátlaga is elmaradhat a várakozásoktól - tudta meg lapunk a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) szakértőjétől.

 

A csapadékosabb tél a gazdák reménye.

A meteorológusok szerint a következő napok sem hoznak jelentős változást, a gazdák így csak reménykedhetnek, hogy a téli hónapokban megérkezik az augusztus óta várt csapadék.

- A szárazság miatt nem tudtunk szántani, nem lehetett a talajt előkészíteni - mondta el a Metropolnak Szűcs János. A körösladányi gazdálkodó végül elvetette az őszi búzát, most várja az esőt, hogy a búza növekedése is beinduljon. - Ha egy-két héten belül jön a csapadék, akkor még behozhatja magát a termés - vélekedett Szűcs János. Mint mondta, bizakodó, igaz, mást nem is nagyon tehet, mint hogy reménykedik az esőben.

- Jelentős hatása van a mezőgazdaságra a mostani szárazságnak, az már látszik, hogy az elvetett repce fele kiszáradt - tudtuk meg Kis Miklóstól.
A MAGOSZ ifjúgazda tagozatának elnöke szerint, ha tartós marad a szá-
razság, akkor az őszi búza esetén is jelentősen elmaradhat a termés a vetett területhez képest. Ennek hatását pedig már akár a vásárlók is megérezhetik jövőre, ugyanis a gyenge termés miatt növekedhet a kenyér ára.

Ha az időjárás nem kedvez a gazdáknak, akkor veszteségeiket már csak az agrárkár-enyhítési rendszerben lehet ellensúlyozni. Mint Kis Miklós elmondta: a hasonló aszályos időszakok átvészelését segíthetné a hazai öntözhető területek arányának növelése, amiben jelentős elmaradásunk van az EU-országokhoz képest.

Emellett az is csökkenthetné a gazdák kiszolgáltatottságát, ha a termesztett növényekből olyan fajtákat nemesítenének a hazai kutatók, melyek jobban bírják a csapadékmentes időszakokat.

metropol.hu

Ez érdekelni fogja