When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Pezsgő medence a világ végén – fotógaléria.

Új-Zéland északi-szigetén terül el az édennek tűnő Champagne Pool - pezsgőmedence, mely szinte fürdésre csábítana, ha nem 74 fokos víz pezsegne benne.

 

Pezsgő medence a világ végén – fotógaléria.

Hogy mi zajlik még mindig a paradicsomi táj felszíne alatt, abból kaphatunk ízelítőt az Északi-sziget termális övezetében, Rotoura környékén. Kísérteties, holdbeli táj, mindenütt beomlott vagy füstölgő kráterek, fortyogó iszapmedencék, színes tavak, már a nevüktől is kiráz a hideg: ördög tintatartója, pokol krátere, sátán torka meg hasonlók. Úgy képzeljük magunk elé ezt a forrongó területet, akár egy kilyuggatott, tüzes platnit, egy óriási boszorkánykonyha fölött, ahol forró láva és gőzölgő kén sistereg.

Valójában mindegyik gejzír és köpködő mocsaras torok egy-egy különálló ördögi fazék, de mindegyikben egyedi keveréket kotyvaszt a természet. Legbarátságosabbnak a Champagne Pool - pezsgőmedence - tűnik, szinte fürdésre csábítana, ha nem 74 fokos víz pezsegne benne. Legnagyobb attrakció Lady Knox, egy óraműpontossággal működő gejzír: mint a rakéta, úgy lő ki vagy húsz méter magasra, minden délelőtt egyazon időpontban. A nagy gejzírek általában kiszámíthatatlanok, a kisebbeket már gyógyításra is befogták Rotoruában, ahol egymást érik a szanatóriumok, üdülők, motelek, termálvízzel fűtött úszómedencék. A vidáman szórakozó fürdőzőket csupán a várost beterítő pokolbéli kénkőszag emlékezteti arra, hogy vulkán fölött lubickolnak.

A vulkánikus eredetű Központi-fennsík vonzereje a világörökség részét képező Tongariro Nemzeti Park. Aki csokorba kötve szeretné látni mindazt, ami egyedülálló táji jellegzetessége az országnak - vulkánokat, színes krátertavakat, vízeséseket -, az keljen át gyalogosan a Tongariro-hágón. Új-Zéland, sőt bátran mondhatom, a világ legszebb egynapos túrája a Tongariro Crossing.

 

Ez érdekelni fogja