When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Nincs hó az osztrák sípályákon: évtizedek óta nem volt ilyen.

A rendkívül száraz időjárás miatt az Alpok több sípályája elhalasztja a hétvégi szezonnyitót. A meteorológusok nem jósolnak semmi jót, havazásnak egyelőre nincs nyoma - írja a Die Presse.

 

Nincs hó az osztrák sípályákon: évtizedek óta nem volt ilyen.

Már három hete folyamatosan működnek a hóágyúk az osztrák sípályákon, mivel havazásnak nyoma sincs. 350 ezer köbméter víz, 1000 hóágyú és egymillió euró - ezeket nemigen tervezte be az ischgli turisztikai szövetség és a felvonóüzemeltetők a hétvégi szezonnyitás költségei közé.

"Hosszú ideig a hegytetőn melegebb volt, mint a völgyben, az a kevés hó, ami esett, nem tudott megmaradni" - mondta az ischgli turisztikai szövetség vezetője, Andreas Steibl a Die Presse című osztrák lapnak. Paznaunban minden évben az utolsó novemberi hétvégén nyitják a síszezont, és ezt most sem tervezik másként, mert a szezonnyitó elhalasztása óriási imidzsvesztéssel járna. Az összesen 240 km-es sípályát így műhó fedi, a sportolni vágyók ezen síelhetnek szombaton.

Ischgl azonban csak egy azon kevés helyek közül, ahol a szezont a tervek és a hagyományok szerint megnyitják; Kühtai, Hochfügen, Hochzillertal, Mayerhofen, Lech, Montafon, Obertraun, Grossarl például december 3-ára halasztja a kezdést.

A meteorológusok nem sok jót jósolnak. A hétvégén ugyan kicsit lehűl az idő, egyes területeken kisebb csapadék is várható, de a tél még legalább 10-14 napig várat magára. Ilyen november évtizedek óta nem volt Ausztriában, Innsbruckban például 33 napig semmilyen csapadék nem esett. Emellett amíg a völgyben mínusz hőmérsékleteket mérnek, a hegyekben, 1000 méteren gyakran plusz 5-6 fok van. Így viszont még akkor sem tud megmaradni a hó, ha egyáltalán esik.

Forrás: hvg.hu

 

 

 

Ez érdekelni fogja