When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Értékes meglepetés: hatalmas titánlelőhelyek a Holdon.

Sok indokot fel lehet sorolni, hogy miért érdemes visszamenni a Holdra. Ezek egyikét titánnak nevezik.

 

Értékes meglepetés: hatalmas titánlelőhelyek a Holdon.

Ha a Földön a legjobb titánlelőhelyeket keresnénk fel, az ércekben legfeljebb háromszázalékos lenne a fém koncentrációja. A Holdon viszont 18 százalékos titántartalmú kőzetek is vannak. A hatalmas lelőhelyeket a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) szondája fedezte fel, és Jeffrey Gillis-Davis a Hawaii Egyetem geológusa azonosította színképelemzés alapján. A Hold titángazdagságát az égitest erősebb vulkanikus tevékenységével magyarázzák. Azt feltételezik, hogy a Hold kihűlésekor és megszilárdulásakor néhány elem - mint például a titán - nem igazán vegyült jól, így külön réteget alkotott a felszín alatt, később pedig a vulkanikus kitörések a felszínre dobták ezeket.

Az amerikai Apollo-küldetések óta tudunk arról, hogy létezik a Holdon titán, a feltételezett mennyiségére azonban csak most derült fény, és ezt természetesen beindította a fantáziáját azoknak, akik a Hold ásványkincseinek a kiaknázásában látják a jövőt.

A titán különlegessége, hogy erős és könnyű egyszerre, sőt még a korróziónak is ellenáll. Vagyis tökéletes alapanyaga a csúcstechnológiának. A Holdon főként az ilmenit nevű kőzetben fordul elő, amelyben titán, vas és oxigén is található, és már ez az összetétel is nagyon csábítónak hangzik, hiszen az anyagot felhevítve nemcsak a titánt, hanem a nagy becsben tartott oxigént is ki lehet nyerni belőle, amelynek nagy hasznát lehetne venni egy leendő holdbázison - legyen szó lélegzésről vagy üzemanyaggyártásról.

A Hold erőforrásai és a víz után kutató LRO szondája jelenleg egyébként mintegy 50 kilométeres magasságban kering az égitest körül, és gyűjt adatokat a későbbi holdexpedícióknak.

Forrás: pulispace.com

 

Ez érdekelni fogja