When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Monarch lepkék: a természet csodái – fotógaléria.

A monarch lepkék minden ősszel útra kelnek Kanada déli vidékeiről, illetve az USA északi területeiről, és akár 3200 kilométer is repülve Közép-Mexikó magashegységeinek fenyőerdeibe navigálják magukat. Hogy hogyan, azt a tudósok ma sem tudják.

 

Monarch lepkék: a természet csodái – fotógaléria.

A monarch lepkék több szempontból is a természet csodái. Egyrészt rejtély az, hogy a lepkék hogyan képesek magukat több ezer kilométeren keresztül Közép-Mexikó felé navigálni úgy, hogy a többi vonuló állattal ellentétben, a monarch lepkéknek nincs idejük újra és újra, ismételgetve megtanulni az utat.

A Mexikóba vándorló pillangók életükben egyszer teszik meg a nagy túrát. Néhány lepkénél az is előfordul, hogy a mexikói hegyekben ugyanahhoz a fához térnek vissza, ahol múlt télen még "ükapjuk" és más elődeik teleltek.

A kutatók feltételezései szerint a legvalószínűbb, hogy a rovar biológiai óráját a Nap állásához igazítva kel át az amerikai kontinensen, azaz hosszú útja során a Napot iránytűként használja.

További rejtély, hogy miért repülnek a monarch lepkék több 100 vagy 1000 kilométert, hogy a mexikói hegyekben töltsék a telet? Nincs közelebb alkalmas hely a tavaszi és nyári tojásrakásra? Az egyik lehetséges ok a hosszú távú repülésre, hogy a lepkék elkerüljék  az éjszakai fagyokat, amely az élőhelyükön nagyon gyakori. A mexikói erdőkben, ahová költöznek, a fagyok nagyon ritkák, a hőmérséklet a leghidegebb téli időszakban sem csökken 4-11 fok alá. Gond csak akkor van, ha - nagy ritkán - hóvihar csap le a hegyekre - olyankor a monarch lepkék tömegével pusztulnak el.

A költözés mellett szól az is, hogy a lepkék eredeti élőhelyén az eledelükül szolgáló selyemkórók ősszel elpusztulnak és tavasszal ismét megjelennek. A lepke a vadon növő selyemkóró gyomnövény tejes nedvével táplálkozik. Selyemkóró ugyan a téli telelőhelyen sincs, ám az alacsony hőmérsékleten a lepke anyagcseréje annyira lelassul, hogy tartalékaiból képes a telet átvészelni.

Veszélyben a lepkék

A kutatók szerint a Föld éghajlatváltozása miatt a monarch lepkék közép-mexikói, magashegyvidéki telelőhelye ötven éven belül olyan csapadékossá válik, hogy a színpompás lepkék nem élnék ott túl a telet. Valószínűleg a mostaninál jóval több eső fog esni, a lepkék pedig a sok csapadékot nem állhatják, mert növeli annak esélyét, hogy halálra fagyjanak.

 

Ez érdekelni fogja