When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Géza bácsi: lusta a tehén, marad a hideg.

Tartósan marad a hideg- közölte a Bors népi jósa, Géza bácsi. Mindezt gondos megfigyelésen alapul: repked a liba, lusta a tehén és mozdulatlan a veréb. Az időjárás jelentések szerint egy hétig még nem fog havazni.

 

Géza bácsi: lusta a tehén, marad a hideg.

A Bors állandó népi jósa Géza bácsi is - az állatok mozgása alapján - tartós hidegre számít. - Hiába vártam, a boci nem állt fel - magyarázza az apácatornai férfi. - Ez pedig azt jelenti, minimum egy hétig marad a hideg idő. A boci soha nem téved, most azonban a libák is megzavarodtak, össze vissza repkednek, a következő napokban nem lesz csapadék. A libákkal ellentétben a verebek meg sem mozdulnak, fázósan bújnak össze a farakás tetején. Bizony a verebek mindig megérzik, ha északról újabb hideg levegő áramlik felénk. Géza bácsi sajátos módon védekezik a hideg ellen, ha már nagyon fázik, lehörpint egy kupica szilva pálinkát.

November 19-én lesz Erzsébet nap, a régi hagyományok szerint, ha Erzsébetkor nem hó esik, kemény lesz a tél. November 25-én pedig Katalin jósol nekünk. A régi öregek szerint: amilyen Katalin napja, olyan a január, amilyen a következő nap, olyan lesz a február. Ezt a napot férjjóslónak is nevezték, a lányok gyümölcsfaágat állítottak a vízbe és ha az karácsonyra kihajtott, azt jelentette: a lány hamarosan férjhez megy.

Forrás: borsonline.hu

 

Ez érdekelni fogja