When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Startra kész az első magyar műhold. (VIDEO)

Magyarország első műholdja, a Masat-1 páratlan lehetőséget kapott: részt vehet az Európai Űrügynökség Vega hordozórakétájának első küldetésében, ami a dél-amerikai Kourouból indul 2012. január végén.

 

Startra kész az első magyar műhold. (VIDEO)

2011. október közepén merült fel a lehetőség, hogy a Masat csapata részt vegyen az Európai Űrügynökség (ESA) új, alacsony pályás hordozórakétájának első missziójában. A tervezettől eltérő hordozórakétára a tesztek jelentős részét és a dokumentációt is kevesebb mint egy hónap alatt újra el kellett végezni. A műhold pályára állítása egyébként már 2009 óta húzódik.

A műholdat már kiszállították Hollandiába, az ESA technológiai központjába, ahol az ESA szakemberei megvizsgálták, hogy műszaki szempontból megfelel-e a rakéta és a CubeSat szabvány követelményeinek. Ezután jött az integráció Toulouse-ban, ahol a végső tesztelések is sikeresen zárultak. Így a Masat-1 útnak indulhat Kourouba, a start helyszínére öt másik ország kisműholdjaival együtt.

Az első magyar műhold, a Masat-1 (a név a magyar és a szatelit szavakból származik) egy kis méretű, úgynevezett pikoszatelit. A fejlesztés közel négy éve folyik a budapesti műszaki egyetemen. A CubeSat szabvány szerint készült, 10 centiméteres élhosszúságú kocka alakú műhold legfeljebb egy kilogramm tömegű lehet. A Masat-1 építése egy pilot projekt, elsősorban oktatási célt szolgál. A pályára állását követően gyűjti a saját állapotára és környezetére vonatkozó adatokat, amelyeket a földi állomásra továbbít későbbi feldolgozásra. A fedélzeten van egy félaktív mágneses stabilizáló rendszer is, ennek segítségével a Földről távirányítással lehet a szatellit pályáját befolyásolni.

A Masat készítői szerint projekt rengeteg fejlesztői tapasztalatot és referenciát jelent űreszközök tervezése, építése és üzemeltetése területén, és az űriparnak egy olyan területét, fedik le, ahol megfelelő támogatással nemzetközi szinten is versenyképesek lehetnek.

Forrás: index.hu

 

 

Ez érdekelni fogja