When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Új sziget születik? (FOTÓ, VIDEÓ)

Egyre hevesebb földrengések kíséretében egy hónapja önti a lávát egy víz alatti tűzhányó a Kanári-szigetcsoport El Hierro nevű kis szigetének közelében. Az elmúlt napokban már a víz fölött is látszottak kitörések, és a jelek szerint erősödik a kőzetolvadék, a magma felnyomulása a mélyben.A vulkán elérheti a vízfelszínt, s egy új szigetként emelkedhet ki az óceánból.

 

Új sziget születik? (FOTÓ, VIDEÓ)

A  megszilárduló láva rétegről rétegre építi a vulkánt. Az erősödő magmafelnyomulást, a magma felszínközelségét már jelzi az is, hogy El Hierro déli partvidéke megtelt záptojásszagú és nehéz légzést okozó gázokkal. Lehetséges, hogy a mélyben lévő magma mennyisége jóval több, mint azt korábban számolták

Az érdekes jelenség nem veszélytelen: a vulkáni tevékenység ugyanis  folyamatos rengésekkel jár, mely akár a környező szigeteken lakókat is veszélyezteti. Bizonytalan, hogy mennyi ideig és hány helyen fog még magma feltörni, egyelőre nem csillapodik a vulkáni tevékenység.

A spanyol Nemzeti Geográfiai Intézet (IGN) július óta több mint 10 ezer földrengést észlelt a Spanyolországhoz tartozó szigetcsoport legkisebb és leggyérebben lakott tagján. Spanyol hatóságok nem zárják ki, hogy a rengések egy újabb tűzhányó kitörését jelzik előre.

 


szólj hozzá: Kanári-szigetek

Ez érdekelni fogja