When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

A gyilkos robbanó-tó. (FOTO, VIDEO)

A Nyos-tó egy krátertó Afrikában, Kamerun Északnyugati  tartományában.

 

A gyilkos robbanó-tó. (FOTO, VIDEO)

A Nyos továbbá egy úgynevezett „robbanó tó", amelynek 1986-as kitörése több mint 1700 embert ölt meg. A mélyvízű, nagyjából kör alakú tó magasan egy inaktív vulkán, az Oku-hegy oldalában helyezkedik el, a kameruni vonal vulkanikus övezetében, vulkanikus sziklákkal övezve.

A tó alatti magmaüregből szén-dioxid szivárog fel a tóba. A Nyos egyike a három ismert, szén-dioxiddal telített, kitörésre hajlamos afrikai tónak. (A másik kettő: a Nyostól mintegy 200 kilométerre a Monoun-tó, illetve Ruandában a Kivu-tó.)

1986. augusztus 21-én egy limnikus kitörés hatalmas szén-dioxid felhőt vetett fel a Nyos-tóból, amely megfojtott 1700-1800 embert és mintegy 3500 háziállatot. A tudósok a veszély csökkentésére öt csövet terveztek levezetni a tó mélyébe, hogy felszínre hozzák a felgyülemlő gázok egy részét, de ezekből csak egy készült el. További csövek elhelyezését kockázatosnak tartják, ugyanis félő, hogy újabb kitörést indíthatnának el.

A tó más módon is veszélyt jelent az alatta fekvő régióban élőkre. Természetes sziklafalai gyengülőben vannak, és ha egy földmozgás széttöri ezt a falat, hatalmas mennyiségű víz zúdulhat a mélyebben fekvő falvakra, egészen Nigériáig.

Ez érdekelni fogja