When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Simon - Júdás napja – időjárási megfigyelések.

Tádé apostolok kettős ünnepe.  Jeles időjárási és gazdasági határnap.  Országszerte ismert szólás fűződik hozzá: Megérkezett Simon-Júdás, jaj már néked pőregatyás, vagyis mostantól fogva már melegebben kell öltözködni.

 

Simon - Júdás napja – időjárási megfigyelések.

Az időjárás viszonylatában azt tartották, ha ettől a naptól kezdve Márton napig (november 11.) szép az idő,  jó jövő évi termés várható.

 Hegyalján szüretkezdő nap.  . Ez a nap arról nevezetes, hogy Hegyalján ilyenkor kezdték a szüretet. Erről regula is szól: Rég felírta Noé Tokaj hegyormára Hegyaljai kapás várj Simon Judára.

Baranya falvaiban a Simon-Júdás-napi hidegre utalnak a rigmusok: Eljön a Simon, Júdás Dideregve fázik a gulyás.

vagy:

Eljön a Simon, Júdás Dideregve fázik a gatyás.

Szegedi változata: Mögérkezett Simon Júdás Jaj mán néköd pőregatyás.

A szüreti szokások a szőlőszedés utolsó napjához kapcsolódnak. Közvetlen a szüret után gyakori a szüreti felvonulás, majd az ezt követő bál. A szüret időpontja a 18-19. században valamilyen jeles naphoz kötődött.

Simon, Júda napja is szorosan kötődött a juhászélethez - mint az ezt megelőző Demeter-nap is. Ekkorra a nyájak behajtását mindenképpen be kellett fejezni. Horgoson, Zentán a juhászok elszámoltatásának napja volt.

Amennyiben szép idő van e napon, akkor jó termésre van kilátás a következő évben.

 

 

Ez érdekelni fogja