When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Olajkatasztrófa fenyegeti Új-Zélandot.

Szakemberek szerint környezeti tragédia fenyeget, ha a viharos időjárásban szétesik az új-zélandi partoknál zátonyra futott teherhajó.

 

Olajkatasztrófa fenyegeti Új-Zélandot.

Környezetvédők szerint tragikus következményei lehetnek az élővilágra nézve az Új-Zéland partjainál zátonyra futott teherhajó okozta olajszennyezésnek. Pingvinek, bálnák, fókák és tengeri madarak pusztulhatnak el, ha szétesik a libériai zászló alatt hajózó Rena. A mentőalakulatok egy kisebb tankhajóra szivattyúzzák át róla a szivárgó üzemanyagot, mivel a szakemberek attól tartanak, hogy a közelgő viharos időjárás beköszöntével a teherhajó, amely 1700 tonna olajat és 200 tonna dízelt szállított, széteshet.

Becslések szerint ötven tonna olaj már a tengerbe került. A mentésben az új-zélandi védelmi erők háromszáz embere mellett ausztrál, brit és holland szakemberek is részt vesznek. A hatóságok felszólították az embereket, hogy ne érjenek az olajhoz, amely már a turisták által látogatott strandokon is megjelent.

A hétvége során a mentőegységek a teherszállító hajó stabilizálásán és a sérült üzemanyagtankok kipumpálásán fáradoztak. Két hajó a tengervíz felszínén lebegő olajat próbálta kihalászni, míg az új-zélandi tengerészet a további vízszennyezést igyekezett megakadályozni. Később a konténereket is leemelik a sérült teherhajóról. A Rena a Plenty-öböl mentén ütközött egy sziklaszirtnek. A 80 méter széles szirt jól ismert, minden tengerészeti térképen jelölik - kérdéses tehát, mi vezethetett a balesethez.

A Plenty-öböl - ritka és rendkívül sokszínű élővilágának köszönhetően - igazi turista- látványosság Új-Zélandon. Az állatvédők felhívták a figyelmet arra, hogy rendkívül rossz időpontban történt a baleset, mivel ebben az évszakban közel 500 bálna érkezik az öbölbe kicsinyeivel. Már a hétvége során is rengeteg olajjal borított madarat és fókát találtak a szakemberek.

atv.hu / Origo

 

Ez érdekelni fogja