When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Félelmetes események játszódtak le Tenerife szigetén.

Tenerife "erőszakos" múltját térképezték fel brit vulkanológusok, akik kutatásaikat a Geology című folyóirat októberi számában ismertetik.

 

Félelmetes események játszódtak le Tenerife szigetén.

733 ezer évvel ezelőtt egy irtózatos vulkánkitörés rázta meg a szigetet, amely földcsuszamlást eredményezett és Tenerife délkeleti partvidéke az óceán mélyére süllyedt. "Törmeléke" azonban részben megőrződött a tengerparti részen, e maradványokat fedezték fel és elemezték a Leicesteri Egyetem kutatói - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

"Félelmetes események játszódtak le" - hangsúlyozta Mike Branney vulkanológus. Hozzátette: általában egy ilyen földcsuszamlás "törmeléke" szétspriccel, beleesik az óceánba, s mindörökre elvész a tudomány számára. Tenerife esetében viszont maradványai megőrződtek a sziget sivatagos részének kanyonjaiban, ahol megtalálták a hirtelen megdermedt láva darabjait. Ezek radioaktív ásványai elárulták az esemény pontos dátumát.

"Sokszor klímaváltozás váltja ki a földcsuszamlást egy szigeten. Ebben az esetben viszont a felgyülemlő láva indította be a drámai eseményeket, amikor a szó szoros értelemben kirobbantotta a tűzhányó oldalát. Megváltozott a katasztrófa sújtotta vidék arculata: tavak alakultak ki, ahogy a láva elzárta a folyók útját" - magyarázta Mike Branney, aki szerint a sziget alakváltozása sok-sok évezreden keresztül visszahatott a vulkanikus tevékenységre is.

A kutató kiemelte, hogy bár az ilyen természeti csapások nem túl gyakoriak, fontos megérteni a természetüket, mivel szökőárat indíthatnak el, amely több ezer kilométerre okoz pusztítást. "Ismernünk kell a természet erőszakos jelenségeit, hogy a veszélyeztetett területek felkészülhessenek" - hangsúlyozta Mike Branney.

MTI

Ez érdekelni fogja