When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Bemutatták Magyarország első digitális planetáriumát.

Kozmikus utazásra vállalkozhatunk Magyarország első digitális planetáriumával, ellátogatva Naprendszerünk bolygóira és távoli galaxisokra, de megismerhetjük a csillagképeket, és azt is megtudhatjuk, hogy miként néz ki majd a csillagos égbolt huszonhatezer év múlva.

 

Bemutatták Magyarország első digitális planetáriumát.

Az ELTE Természettudományi Karának új létesítményét szerdán mutatták be a sajtó képviselőinek. Petrovay Kristóf, az ELTE TTK csillagászati tanszékének vezetője a planetárium kapcsán elmondta, hogy a Természettudományi Kar 1998-ban átadott lágymányosi épületében már tervezésekor kijelölték a planetáriumot és a csillagvizsgálót, de mindkét létesítmény a költségcsökkenés áldozata lett.

A csillagvizsgálót végül 2004-ben adták át, a planetáriumra, amelynek nettó beszerzési költségei 18,5 millió forintot tettek ki, további hét évet kellett várni. A többi hazai planetáriummal szemben, amelyek optomechanikai rendszerű létesítmények, a digitálisnak sokkal tágabbak a lehetőségei - segítségével például fel lehet gyorsítani, vagy le lehet lassítani az időt. Ugyanakkor a kép minősége rosszabb, mint az optomechanikai rendszerű planetáriumok esetében.

A digitális planetárium paramétereit ismertetve, Petrovay Kristóf elmondta, hogy a kupola átmérője 8 méter, a férőhelyek száma 34, a kerületi felbontás 2400 pixel. Csillagkatalógusa tízmillió csillagot tartalmaz. Szabad szemmel ugyan csak néhány ezer látható az égbolton. viszont a rendszerrel zoomolni is lehet, így a "láthatatlan" csillagokra is rá lehet közelíteni.

Petrovay Kristóf kitért arra, hogy megfelelő szoftveres háttérrel a vetítő alkalmas arra, hogy 180 fokos körkörös térszögben megjelenítse az égi objektumok egyes csoportjainak (például galaxisok, galaxishalmazok vagy tejútrendszerbeli objektumok) eloszlását, akár a Földről, akár az univerzum egy más pontjáról szemlélve. Ennek nem csupán az oktatásban, de bizonyos kutatási feladatok megoldásában is jelentősége lehet, elsősorban a kozmológia és a galaktikus csillagászat területén.Ismeretterjesztésre is használható az eszköz, ezért várják a középiskolás osztályok, szakkörök látogatását.

A "napnyugtától" "napkeltéig" tartó vetítés során egymás után jelentek meg az "égbolton" a bolygók, a csillagok. A rendszer lehetővé teszi a bolygók pályájának  nyomon követését a Nap körül, és megismerhető, hogy eközben a Merkúr milyen hurkot ír le. A vetítés során kiderül az is, hogy nem csupán a Szaturnusznak vannak gyűrűi, hanem Naprendszerünk három másik gázóriásának, a Jupiternek, az Uránusznak és a Neptunusznak is.

A rendszerrel megjeleníthető az összes csillagkép. Az európai kultúrkörben a görög mitológián alapuló csillagképrendszer honosodott meg, de a digitális planetárium segítségével megismerhető, hogy miként nevezték a csillagképeket az ókori egyiptomiak, a kínaiak, aztékok, vagy az eszkimók. Mivel a Föld forgástengelye huszonhatezer éves ciklusban ír le kúp alakú mozgást, így a csillagok állása is folyamatosan változik. A digitális planetárium lehetővé teszi, hogy a látogatók megismerjék, miként néz majd ki a csillagos égbolt a távoli jövőben, ahogy azt is, milyen volt a teljes napfogyatkozás 1999 augusztusában.

Forrás: MTI