When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Tájfun közelít Délkelet-Ázsia felé.

Több mint százezer ember kitelepítését rendelték el hétfőn a Fülöp-szigeteken a közelgő Nesat tájfun miatt, amely várhatóan óránként 150 kilométer sebességet is elérő széllel és heves esőzésekkel kedden csap le a szigetországra; mindeközben Thaiföldön 158-ra emelkedett a július közepe óta tartó, 23 tartományt ellepő áradások áldozatainak száma.

 

Tájfun közelít  Délkelet-Ázsia felé.

A Nesat a Fülöp-szigetek legnagyobb szigetén, a 48 millió lakosú Luzonon söpör majd végig keletről nyugat felé. A tájfun a fővárost, Manilát sem kerüli el, ezért ott az iskolákat bezárták, és törölték a belföldi repülőgépjáratokat. A Fülöp-szigetekhez tartozó tengereken jelenleg "erőt gyűjtő" szélvihar várhatóan óránként 25 milliméter csapadékot fog szétteríteni 650 kilométeres körzetben. A heves esőzések miatt földcsuszamlásokra és áradásokra kell számítani - közölte a Fülöp-szigeteki meteorológiai intézet egy munkatársa.

Áradásokkal küszködik a Fülöp-szigetektől nyugatra fekvő Thaiföld és Kambodzsa is. Ez utóbbi államban eddig 61, az előbbiben pedig 158 áldozatuk van az árvizeknek. Thaiföldön különböző mértékben összesen 2 millió embert érintenek az áradások, és összesen 8 millió négyzetkilométernyi megművelt föld került víz alá.

A súlyos árvíz kedvezőtlen hatással lehet az ország rizstermésére is. A rizst, amelynek Thaiföld a legnagyobb exportőre a világon, általában októberben aratják, de a közeledő áradat miatt sok gazda arra kényszerült, hogy idő előtt betakarítsa a termést, és ez hozamcsökkenést okozhat. Kambodzsában szintén problémát okoz, hogy az árvíz ellepte a rizsföldeket. "Aggódunk az élelmiszerhiány miatt" - mondta egy kambodzsai illetékes.

A thaiföldi meteorológiai intézet további 39 tartományt figyelmeztetett arra, hogy ezen a héten várhatóan az ő területükre is átterjed az árvíz. Jinglak Sinavatra, a délkelet-ázsiai ország miniszterelnöke az elárasztott területek kormányzóival tartott telefonkonferencia után bejelentette, hogy 1,2 milliárd dollárnak megfelelő összeget különítenek el árvízvédelmi projektekre, de részletekről nem közölt a tervekről.

MTI

 

Ez érdekelni fogja