When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Felfedeztek egy bolygót, ahol kétszer van naplemente. (FOTO, VIDEO)

Két nap körül keringő bolygót fedezett fel a NASA Kepler űrteleszkópja. Ez az első megerősített, ilyen típusú idegen világ.

Felfedeztek egy bolygót, ahol kétszer van naplemente. (FOTO, VIDEO)

A konfiguráció a Star Wars filmek Tatuinjára emlékeztethet, ám a kutatók szerint ezen a bolygón senki sem élne meg. A Kepler-16b névre keresztelt bolygóról úgy hiszik lakhatatlan gázóriás, mint a Szaturnusz.  

Az újonnan felfedezett égitest mintegy 200 fényévnyire található a Földtől. Bár korábban is voltak már arra utaló jelek, hogy bolygók kettő csillag körül keringhetnek, a kutatók szerint ez az első megerősítés. Azt jelenti, amikor egy nap véget ér a Kepler-16b-n, két napnyugtára kerül sor.

A Kepler-16b két napja kisebb a miénknél, tömegük a Napénak 69 és 20 százaléka, így a bolygó felszíni hőmérséklete mínusz 73 - mínusz 101 fok a becslések szerint. A planéta 229 naponta kerüli meg két napját 104 millió kilométeres távolságban, körülbelül ugyanolyan orbitális pályán, mint a Vénusz a Napot. A csillagok közel helyezkednek el egymáshoz - a Föld-Nap távolság mindössze egyötödével - és 41 nap alatt kerülik meg egymást.

A 2009-ben felbocsátott Keplert úgy tervezték, hogy átvizsgálja a Tejútrendszer felénk eső részét, és Földszerű bolygókat kutasson. Alan Boss, a vizsgálat társszerzője szerint az eredmény igazán lenyűgöző. „Legizgalmasabb, hogy a bolygó két csillag körül kering."

A Kepler azon csillagokat találja meg, melyek fénye rendszeresen elhalványodik, ami azt jelenti, hogy a csillag és a teleszkóp között van egy bolygó. A NASA kutatói további elhalványodásokat észleltek mindkét csillag fényében változó, de szabályos időközönként, mely megerősíti a bolygó duális keringését. Az eredményről a Science-ben számoltak be.

BBC/ hirado.hu

 

Ez érdekelni fogja