When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Robbanás történt egy francia erőműben, szivárgás nincs. (VIDEO)

Robbanás történt tegnap egy francia atomerőmű területén. A detonáció 11 óra 45 perckor következett be egy használt fűtőelemeket tároló részlegben azután, hogy a helyszínen tűz ütött ki.

 

Robbanás történt egy francia erőműben, szivárgás nincs. (VIDEO)

A robbanás következtében egy ember meghalt, négyen pedig megsebesültek - közölte az atomerőművek biztonságával foglalkozó hivatal, az ASN. Egyikük állapota súlyos. A tüzet délután egy óra után sikerült megfékezni. A robbanás az EDF áramszolgáltató egyik leányvállalata, a Socodei társaság Centraco nevű központjában következett be.
A francia Atomenergetikai Ügynökség (CEA) szóvivője azt közölte, biztonsági zónát hoztak létre az erőmű környezetében. Ugyanakkor állítása szerint nem nőtt a radioaktív sugárzás mértéke, de - mint mondta - ennek esélye a későbbiekben nem zárható ki. Gard prefektúrájának szóvivője a Reutersnek adott nyilatkozatában ugyancsak azt állította, nem nőtt a radioaktív sugárzás. Ennek oka lehet, hogy a tárolt fűtőelemek kevéssé vagy egyáltalán nem voltak radioaktívak - mondta el egy illetékes az Europe 1 rádiónak.

A Földközi-tengerhez viszonylag közeli marcoulei reaktort 1956-ban kezdték építeni. Az erőműben manapság többféle nukleáris tevékenységet végeznek. MOX üzemanyagot állítanak elő plutónium és urán keverékéből és használt fűtőelemeket tárolnak.

Franciaország a világ nukleáris nagyhatalma. Az elektromos áram közel nyolcvan százalékát állítják elő ennek révén. Az ország a világ harmadik legnagyobb elektromos-áram exportőre. De nukleáris technológiát is elad: Indiával több milliárd eurós üzletet kötöttek. Az 59 francia nukleáris reaktor az EDF áramszolgáltató ellenőrzése alatt áll. 2006-ban a francia kormányzat újfajta, korszerű nukleáris reaktorok építésével bízta meg az Arevát és az EDF-et. Az első nagynyomású forralóvizes reaktor Penlyben építik meg, a munkálatokat 2012-ben kezdik meg.

A 2011. márciusi fukusimai nukleáris balesetet követően Francois Fillon miniszterelnök elrendelte a reaktorok biztonsági felülvizsgálatát. Az átfogó jelentés várhatóan csak az év végén készül el.

Ugyan az EDF szóvivője azzal igyekezett nyugtatgatni a közvéleményt, "ipari, s nem nukleáris" balesetről van szó, a robbanás hatására zuhanni kezdtek az EDF részvényei.

nepszava.hu

Ez érdekelni fogja