When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

SZEPTEMBER 8. KISASSZONY NAPJA – Időjárás népi megfigyelések szerint.

Őspogány őszkezdő nap, amely a magyar kereszténységben Mária születésnapjává változott. Ilyenkor a hívő asszonyok kimentek az udvarra a napfelkeltét várni. Aki érdemes volt rá, ekkor megláthatta a nap sugarai között Máriát. A vetnivaló gabonát kitették a harmatra, hogy az „Úristen szentelje meg".Kisasszony napja volt sokfelé a cselédek szolgálatba lépésének az ideje. Ilyenkor kezdték a dióverést, s vetik el az őszi gabonát.

 

SZEPTEMBER 8. KISASSZONY NAPJA – Időjárás népi megfigyelések szerint.

Időjárásjóslás is fűződik ehhez a naphoz. Ekkor kezd igazán hűvösebbre válni az dő. A népi időjóslás szerint amilyen az időjárása, annak az ellenkezője jellemzi az egész őszt.  Kisasszony hajtja el a fecskéket vándorútjukra. Hűvös idő esetén néhány nappal korábban is elköltöznek. Bugyborékos vagy ritkaszemű eső - esős időszakot jósol. Úgy vélték, hogy Kisasszony-napkor rózsát hány a nap. Hegyvidékeink parasztsága úgy véli, ha Kisasszony napján nem köszönt be az éjszakai fagy, akkor hosszú, meleg lesz az ősz. Ennek különösen a szőlészek szempontjából van nagy jelentősége, hiszen a régi mondás szerint is: "Szeptemberi meleg éjszakák finom bort érlelnek. Ha hidegre fordulnak Máriák, savanyúak lesznek."

 

 

Ez érdekelni fogja