When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Hatalmas napkitörés, pénteken mágneses vihar várható. (VIDEO)

Két részecskefelhő is elindult kedden a Napból bolygónk felé egy hatalmas napkitörés következtében. Az előrejelzések szerint csütörtök és szombat között érkezhetnek meg, sarki fényeket és elektromos zavarokat okozva.

 

Hatalmas napkitörés, pénteken mágneses vihar várható. (VIDEO)

Energikus napkitörés (napfler) történt szeptember 6-án, amelynek ultraibolya- és röntgensugárzását a Solar Dynamics Observatory (SDO) napkutató műhold is észlelte. Az 1283-as napfoltnál egy M5.3 kategóriájú esemény történt, majd egy második és energikusabb robbanás is bekövetkezett, amelyet X2.1-nek osztályoztak.

A jelenséggel együtt járó intenzív elektromágneses sugárzás bolygónk felsőlégkörében erősítette az ionizációt, aminek a hatása már érezhető volt a rövidhullámú rádiókommunikációban. Látványosabb jelenséget, például sarki fényt, valamint geomágneses viharokat a napflert nem sokkal követő két, úgynevezett koronakitörés okozhat. A koronakitörések során kilökött anyagfelhők nagyjából a Föld irányába indultak, és várhatóan szeptember 8. és 10. között érhetik el bolygónkat. (origo.hu)

Ez érdekelni fogja