When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Augusztusban startolt a Juno űrszonda a Jupiterhez. (FOTO)

A NASA űrszondája augusztus 5-én indult a Jupiterhez. A Junónak új ismereteket szereznie a Naprendszer legnagyobb bolygójáról, amely körül 2016-ban áll majd pályára. A küldetés konkrét célja a Jupiter összetételének, gravitációs és mágneses terének vizsgálata. Keringőegység legutoljára 1995-ben állt pályára a Jupiter körül.

 

 

Augusztusban startolt a Juno űrszonda a Jupiterhez. (FOTO)

A 700 millió dolláros, a NASA New Frontiers nevű programja keretében tervezett küldetést eredetileg 2009-ben akarták indítani, de anyagi okok miatt 2011-ben startolt a Juno űrszonda egy Atlas-V hordozórakétán. A startra az első lehetséges napon, augusztus 5-én, magyar idő szerint 18:25-kor került sor. Előzetesen aggodalomra adott okot az Emily nevű trópusi ciklon, amely azonban végül megkímélte a floridai űrközpontot. Két év múlva visszatér a Földhöz, majd bolygónk gravitációs terét kihasználva, egy úgynevezett hintamanőver segítségével növeli meg sebességét, hogy 2016-ban érkezzen meg az óriásbolygóhoz.

Az űreszköz a Jupiternél szokatlan útvonalra, poláris pályára áll. Minden keringés során, tehát 11 naponta elhalad az északi és déli pólus felett, legkisebb távolsága a légkör tetejétől egy bolygósugárnyira lesz, míg pályája túlsó felén ennél 39-szer messzebbre jut. Poláris pályáról végezheti ugyanis ideálisan megfigyeléseit, amelyek célja a bolygó összetételének, gravitációs és mágneses terének a vizsgálata. Vizsgálja a sarki fényeket is, valamint a magnetoszféra kölcsönhatását a holdakkal és a róluk kiszabadult gázokkal. (richpoi.com)

Ez érdekelni fogja