When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Villámcsapás okozott vasúti balesetet Kínában, 43 halott. (VIDEO).

Legkevesebb 43 halottja és mintegy 210 sérültje van már a kelet-kínai vasúti szerencsétlenségnek, amelynek során szuperexpresszek ütköztek és vasúti kocsik siklottak ki, zuhantak le egy viaduktról - jelentette Csöcsiang (Zhejiang) tartomány illetékeseinek tájékoztatása alapján a kínai média vasárnap.

 

Villámcsapás okozott vasúti balesetet Kínában, 43 halott. (VIDEO).

 A szombaton este Vencsou (Wenzhou) városa közelében történt baleset áldozatai közül a hatóságok eddig 19-et azonosítottak, a halottak között két külföldi is van, az egyikük egy Egyesült Államokban született kínai. A magyar konzulátusok nem kaptak értesítést arról, hogy magyar állampolgár is lenne az áldozatok között - tájékoztatta az MTI-t Pekingben Zseli Miklós ügyvivő.
    A baleset körülményeiről eddig annyit állapítottak meg, hogy a Hangcsou (Hangzhou) és Fucsou (Fuzhou) között Vencsou érintésével közlekedő D3115-ös számú szerelvény állítólag villámcsapás következtében megállásra kényszerült a nyílt pályán, s hátulról belerohant a D301-es számú vonat, amely Pekingből tartott Fucsouba.
    Az utóbbi vonat első két kocsija egymásra torlódott, s két másikkal együtt a hídról lefordult, s a mélybe zuhant. A D3115-ös utolsó két kocsija ugyancsak kisiklott. Korábbi jelentésekben két lezuhant kocsit említettek. A D3115-ös vonaton a baleset időpontjában több mint 900-an utaztak, míg a D301-esen 500 fölött volt az utasok száma.
    A kínai központi televízió beszámolója szerint többen menekültek meg úgy, hogy a betörték a vonat ablaküvegét és közel 20 méteres magasságból kiugrottak. Az egyik vasúti kocsinak csak az egyik vége ért földet, majdnem függőleges helyzetben állt meg. Az utasok elmondták, hogy a vonatuk már több mint húsz perce állt, s a vonatkísérő közölte velük, hogy villámcsapás miatt nincs áramellátás. Később lassan újra indult, majd érezték, hogy erősen rázkódni kezd a szerelvény és a kocsik sötétségbe borulnak.
    Több mint 600 tűzoltó és mentőalakulat igyekszik a roncsokat szétvágni; emberek, túlélők után kutatnak. A legfrissebb hírek szerint a korábbi 35-ön felül nyolc újabb holttestet találtak, s 21 óra fogság után kimentettek egy eszméletlen kisgyermeket. A mentők egyúttal a vasúti pályát is szabaddá teszik, illetve javítják.
    A vasútügyi tárca vasárnapi közlése szerint a baleset miatt leváltották Sanghaj város vasútügyi hivatalának három vezetőjét. Mindhármuk ellen eljárás indult.
    Csang Tö-csiang, a mentést a helyszínen irányító miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy a kínai kormány vizsgálócsoportot hozott létre, s arra is ígéretet tett, hogy a felelősöket szigorúan meg fogják büntetni. A Hszinhua hírügynökség szerint Csang figyelmeztette az illetékeseket, hogy a balesettel és a mentéssel kapcsolatos információkat nyíltan közölni kell.
MTI

Ez érdekelni fogja