When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Folytatódik a viharkárok felszámolása.

Folytatódik a viharkárok felszámolása csütörtökön országszerte; a viharos időjárás a napokban elsősorban Pest, Bács-Kiskun, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyét sújtotta, ebben a négy megyében a vihar következtében összesen 69 ezer fogyasztó maradt áram nélkül és számos ház lakhatatlanná vált.

 

Folytatódik a viharkárok felszámolása.

 Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) csütörtökön közölte: az országon hétfő estétől átvonuló vihar miatt főként leszakadt faágakat és kidőlt fákat kellett a tűzoltóknak eltávolítaniuk, de volt, ahol esővizet szivattyúztak és épületekben keletkezett károkhoz vonultak ki.
    Csak szerdán a tűzoltóknak országszerte 1247 esetnél kellett beavatkozniuk. Három embert például egy olyan gépjárműből kellett kimenteniük, amelyre rádőlt egy fa; mindhárman könnyebb sérüléseket szenvedtek.
    A közlemény szerint a vihar által a leginkább érintett négy megyében a sok bejelentés miatt a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok ügyeleti szolgálatát egy-egy emberrel megerősítették, a tűzoltóságokra pedig berendelték a szabadnapos munkatársakat is.
    A vihar következtében számos épület lakhatatlanná vált. Jász-Nagykun-Szolnok megye két településén összesen 21 embernek kellett elhagynia a házát, mert az a vihar okozta károk miatt életveszélyessé vált (Alattyánban három lakóépületből 16 embert, Jászkiséren egy házból 5 lakót telepítettek ki); valamennyien rokonoknál szálltak meg.
    A Pest megyei Nagykőrösön a Petőfi Sándor Általános Iskola tetőszerkezetét megrongálta a vihar. Az iskolában táborozó mintegy száz gyermeket és kísérőiket a település másik iskolájában helyezték el.
    Heves megyében Tarnazsadányban nyolc, Halmajugrán hat, Tarnaőrsön négy, Erken két embert kellett kitelepíteni, összesen hét lakóházból. Erken ketten a Máltai Szeretetszolgálat által biztosított lakásban, a többiek a településeken élő rokonoknál szálltak meg.
    A vihar következtében a Gyöngyös körzetében lévő Mátrai Erőmű Zrt. hármas és négyes blokkja távvezetéki üzemzavar miatt szerdán automatikusan leállt, emiatt 29 ezer fogyasztónál nem volt áram. Délután négy órakor az erőmű mindkét blokkját újraindították, így este kilenc órára elérték a normál üzemi teljesítményt - írta az OKF.
    Heves megyében számos helyen hosszabb-rövidebb ideig szüneteltek a közműszolgáltatások. Több településen az áramkimaradások miatt a vízellátás is akadozott, illetve leállt, de azt szerda estig mindenhol sikerült helyreállítani.
    Az áramszolgáltatást viszont, amelynek a kimaradása korábban csaknem hetvenezer fogyasztót érintett, szerda éjfélig mintegy tízötezer háztartásban nem sikerült visszaállítani. Bács-Kiskun megyében ötezer, Heves megyében háromezer, Jász-Nagykun-Szolnok megyében háromszáz, Pest megyében pedig hatezer fogyasztónál nem volt áramszolgáltatás éjfélkor. A szolgáltatók azóta is folyamatosan dolgoznak a helyreállításon - hangsúlyozta az OKF.

MTI

Ez érdekelni fogja