When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Tájfun közelít a sérült atomerőmű felé.

Egy közelgő heves tájfun miatt megjavítják a márciusi szökőárban megrongálódott Fukusima-1 (Daiicsi) atomerőmű egyik reaktorának beszakadt tetőzetét - közölte hétfőn a létesítmény üzemeltetője, a Tokyo Electric Power (Tepco).

 

Tájfun közelít a sérült atomerőmű felé.

A hármas reaktor turbinaházának teteje a március 14-i hidrogénrobbanás következtében szakadt be. A Tepco a létesítményről készített fotók alapján megállapította, hogy a keletkezett lyuk nagysága 14 méter széles és 11 méter hosszú. A megsérült tetőrészt három acéllemezzel fedik be. A lemezek súlya egyenként 6,5 tonna, beemelésük egy távirányítású daruval történik majd. Azt tervezik, hogy az elkészült tetőt homokzsákokkal fedik le, hogy csökkentsék a sugárzás mértékét, amely eléri az óránkénti 20 millisievertet.

A Tepco cégnél attól tartanak, hogy a térséget ebben a szezonban sújtó, immár hatodik trópusi ciklon számos más, fontos munkálat elvégzését is hátráltatja majd, többek között azt, hogy a sugárszennyezett vizet kiszivattyúzzák az erőmű közelében, a tengeren úszó tartályokba. A szakembereket az is aggasztja, hogy az eső eláraszthatja a megsérült energiablokkokat, aminek következtében megnőhet a reaktorházak alsó részeiben már felhalmozódott sugárszennyezett víz mennyisége. Az atomerőműben több mint 110 ezer tonna radioaktív víz gyűlt fel, ami további sugárszennyezést okoz, ha kikerül az üzemből. (lm)

MTI

 

 

Ez érdekelni fogja