When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Termésmentő eső hullott Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Az elmúlt napokban a szakemberek szerint "termésmentő eső" hullott Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol már az aszály jelei kezdtek mutatkozni az idei csapadékszegény időjárás következtében.

 

Termésmentő eső hullott Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

 Guttyán Tamás, a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának főfalugazdásza kedden az MTI-nek elmondta: az aszály kártételétől eddig leginkább fenyegetett szatmár-beregi térségben hullott szerencsére a legtöbb eső, 47 milliméternyit mértek. Hozzátette, hogy a jelentős mennyiségű eső sehol sem öntött el művelt mezőgazdasági területet, mivel a kiszáradóban lévő föld mindenütt gyorsan magába szívta a vizet.     A régió többi tájegységében kevesebb volt az eső, 15 milliméternyit mértek, de az is kellően felfrissítette a növényeket.     A főfalugazdász szerint az eső különösen a kapásnövényeknek és a zöldségféléknek tett jót Szabolcsban. Főként a 92.700 hektáros kukorica és a 47.300 hektáros napraforgó területnek, de a 4.000 hektár dohánynak is jól jött a csapadék, mert a levélzeten már látszani kezdett a vízhiány.     A több, mint 7.000 hektáros összterületű zöldségfélék ugyancsak jókor kapták az esőt, így különösen a mintegy 2.800 hektár görögdinnye, a 900 hektár káposzta, a 700 hektár paradicsom, a 300 hektár karfiol és a 270 hektár brokkoli.     Guttyán Tamás megjegyezte, az esőnek az aratók nem örültek, péntektől lassult a 44.438 hektár gabonaféle betakarítása.     Szabolcsban az idén - a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság mért adatai szerint - jóval kevesebb csapadék hullott mint tavaly, amikor a talaj víztelítettsége elérte a 85 százalékos mértéket.     A sokéves átlagtól januárban, februárban, áprilisban és májusban egyaránt kevesebb eső esett, így területi átlagban másfél hónapnyi csapadékhiány alakult ki.     Januárban ugyan csak 3, de februárban 18, áprilisban 23, míg májusban 25 milliméterrel maradt el a sokévi átlagtól a lehullott eső. Egyedül márciusban volt több csapadék, akkor sem jelentősebb, hiszen a 34 milliméter sokévi átlaggal szemben 40 milliméter esett.

Forrás: MTI

 

Ez érdekelni fogja