When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

A Föld közelében fog elszáguldani hétfőn egy aszteroida.

Elszáguld a Föld mellett hétfőn egy aszteroida, amely közép-európai idő szerint 15 óra 26 perckor "merészkedik" a legközelebb, mindössze tizenkétezer kilométerre bolygónkhoz - jelentették be az Amerikai Űrkutatási Hivatal szakemberei, akik szerint a kisbolygó nem jelent veszélyt.

 

A Föld közelében fog elszáguldani hétfőn egy aszteroida.

A 2011 MD katalógusjelű kisbolygót szerdán vették észre a csillagászok a Föld-súroló objektumok után kutató  LINEAR (Lincoln Near Earth Asteroid Research) program, az Új-Mexikóban telepített robotteleszkóp-páros révén - olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.

A kisbolygó átmérője 9-30 méter. A NASA Föld-súroló objektumokat kutató részlege szerint ekkora méretű aszteroida hatévente kerülhet bolygónk közelébe. "Teljesen kizárt, hogy a 2011 MD katalógusjelű aszteroida becsapódjon a Földbe. Amennyiben a kéretlen látogató a légkörbe kerülne, akkor sem érné el bolygónk felszínét. Az átmérője 10 méter körül lehet, a 25 méternél kisebb aszteroidák széttöredeznek a légkörbe érve, s nem okoznak kárt" - magyarázták a NASA aszteroida-megfigyelő szolgálatának szakemberei.

Bár a 2011 MD katalógusjelű kisbolygó igen közel kerül a Földhöz, új rekordot mégsem sikerül felállítani. A csúcstartó a 2011 CO1 katalógusjelű aszteroida, amely ez év február 4-én mindössze 5471 kilométerre közelítette meg bolygónkat. A 2011 MD, mielőtt a legkisebb távolságra közelítené meg a Földet, néhány órán át akár nem túl nagy amatőrtávcsövek segítségével is megfigyelhető lesz. Az aszteroida megfigyelése ennek ellenére nem ígérkezik könnyű feladatnak, hiszen 250-szer halványabb, mint a legkevésbé fényes csillag.

A Föld gravitációja éles pályamódosításra készteti az aszteroidát, amely az úgynevezett geoszinkron pályán keringő műholdak között száguld el, az ütközés valószínűsége viszont igen csekély. A geoszinkron pálya a Föld forgásával megegyező irányban haladó pálya, amely keringési periódusa 23 óra, 56 perc, 4 másodperc. Egy geoszinkron pályán lévő műhold a Föld rögzített földrajzi hosszúsága fölött látszik, melytől szabályos kitérésekkel északi és déli irányban eltér. A Föld adott pontja felett minden nap ugyanabban az időpontban ugyanabba az égi pozícióba visszatérni látszik.

Forrás: mti

 

 

Ez érdekelni fogja