When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Baktériumok csinálhatnak esőt? (FOTO).

Mi köti össze a  meteorológiát és a mikrobiológiát? Sokkal több, mint azt korábban gondoltuk.

A szabad szemmel láthatatlan élőlények mindenhol ott vannak, a bőrön, a könyvekben, a Titanicon, a szendvicsben, a beleinkben és még a felhőkben is.

 

Baktériumok csinálhatnak esőt? (FOTO).

Egy amerikai tudósnak Alexander Michaudnak egy elképesztő ötlet jutott eszébe. Mikrobiológusként kitalálta, hogy az esőben élő baktériumokat fogja vizsgálni.

Ahányszor jégeső esett a környékén, mindegyikből mintát gyűjtött, és felfedezte, hogy körülbelül egyötöd teáskanálnyi olvasztott jégeső több mint ezer egysejtűt tartalmaz.

Megállapította, a felhőben baktériumok terjednek, melyek magukhoz vonzzák a vízmolekulákat, és együttesen alacsonyabb hőfokon fagynak meg, mint a tiszta víz. A zivatarfelhőben így keletkezett jéggócok végül jégesőt okoznak.

Más kutatók feltételezik, a baktériumok befolyásolhatják az időjárást is, sőt segítségükkel az üvegházhatást okozó gázok is visszaszoríthatók lehetnének a légkörből.

Egy francia tudós Pierre Amato a Clermont Egyetemről azt állítja, biológiai aktivitás mutatható ki a felhőkben 1500 méteres magasságban.

Wired/Gizmodo

Forrás: hir24.hu 

Ez érdekelni fogja