When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Ma teljes holdfogyatkozás szemtanúi leszünk. (VIDEO).

Tiszta idő esetén az ország egész területén szabad szemmel is remekül látható lesz szerda este az elmúlt tizenegy év leghosszabb teljes, centrális Hold-fogyatkozása.

Ma teljes holdfogyatkozás szemtanúi leszünk. (VIDEO).

Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) főtitkára az MTI-nek elmondta, a Hold-jelenségek esetében nincsenek az ország egyes területeire vonatkozó időbeli eltérések, mindenhol egy időben lesz észlelhető a Hold-fogyatkozás.
    A jelenség figyelemmel követése nem igényel semmilyen védőfelszerelést, szabad szemmel is jól látható lesz, így komolyabb távcső nélkül is tökéletesen élvezhető.
    Bár mindenhonnan látható lesz a Hold-fogyatkozás, a vidéken lévők "esztétikusabb" látványban részesülhetnek. A vidéki égboltot a fővárossal ellentétben ugyanis kevésbé érinti a fényszennyezés, így az elsötétülő égen, amelyet már a Hold sem világít be szokásos erőteljes fényével, a csillagok és csillagképek sokkal jobban kivehetővé válnak - mondta Mizser Attila.
    Este tizenegy óra körül, amikor már teljesen besötétedik, határozottabban látható lesz a kissé misztikusnak ható jelenség. Az egyébként erős fényű, ezüstös Hold különös, narancsos színt ölt magára.
     A félárnyékos fázis kezdete és a teljes árnyék megjelenése a Hold peremén 20.23-kor még a horizont alatt éri a Föld kísérőjét. A horizont felett így már a "csorbult Hold" kel fel - Budapestről nézve 20.34-kor.
    A centrális Hold-fogyatkozás a Föld-árnyék közepén halad majd át. Ennek megfelelően az árnyék a szokottnál is sötétebb lesz, viszont a nyári napfordulóhoz közeli időpontnak köszönhetően a Hold végig alacsonyan látható. A jelenség kezdetén, a részleges fázisban még a horizont alatt az égitest.
    A Holdat teljesen 21:22-kor lepi el a Föld-árnyék, majd ettől számítva 50 perc múlva éri el az árnyék közepét, azaz a legsötétebb részt. A teljes fogyatkozás 23.03-ig tart, majd 00.02-kor a részleges fázisnak is vége lesz. Újabb egy óra elteltével már a félárnyék is levonul a Hold felszínéről.
    A Hold-fogyatkozás összességében 100 percig tart. Az elmúlt száz évben mindössze háromszor fordult elő, hogy hasonlóan hosszú időre "eltűnt" volna a Föld égi kísérője. A legutóbbi tizenegy éve, 2000. július 16-án volt, akkor 107 percig tartott.
    A Polaris Csillagvizsgálóban 21 órától várják az érdeklődőket a jelenség megfigyelésére. További információk és helyszínek a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján olvasható (http://www.mcse.hu)
    A jelenség megfigyelhető lesz Európában, Ázsiában, a Közel-Keleten, Afrikában és Ausztráliában, viszont az égi látványosságból ezúttal kimarad Észak-Amerika.
MTI

Forrás: atv.hu

 

Ez érdekelni fogja