When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Hatvanezren ragadtak az ausztrál reptereken a chilei vulkán hamufelhője miatt.

A másfél hete kitört chilei vulkán hamufelhője miatt újabb és újabb repülőgépjáratokat kell törölni Ausztráliában. Hatvanezren ragadtak a reptereken Ausztráliában.

 

Hatvanezren ragadtak az ausztrál reptereken a chilei vulkán hamufelhője miatt.

A járattörlések miatt már két napja a melbourne-i repülőtéren veszteglő utasok kedden útnak indulhattak. A háromnapos hétvégén a járattörlések miatt több mint 60 ezer ember rekedt az ausztráliai repülőtereken. Bár Melbourne-ben plusz járatokkal kiegészítve újraindult a légi forgalom, és előreláthatóan még kedden az összes utasnak sikerül elindulnia a második legnagyobb ausztrál városból, az ország déli részén, az adelaide-i repülőtérre érkező és az onnan induló, illetve az Új-Zélandra tartó járatait továbbra is törölte a Quantas és a Jetstar légitársaság. Egy másik társaság, a Virgin ezzel szemben nem vezetett be korlátozásokat, és menetrend szerint indítja járatait.

A hamufelhő jelentette veszély dacára az ausztrál légierő hétfőn késő este Tasmaniából a fővárosba szállította a szigeten rekedt ausztrál parlamenti képviselőket, hogy részt tudjak venni a törvényhozás keddi ülésén. A kormánypárt csupán egy mandátumos többséggel bír a törvényhozásban, ezért minden képviselőre szüksége van a szavazásokkor.

Fél évszázad múltán tört ki a rettegett vulkán

Több mint egy hete tört ki a chilei Puyehue tűzhányó, és a szél azóta 9400 kilométerre, az új-zélandi partokig fújta a hamut. A tűzhányó aktivizálódása kezdetén tíz kilométer magas füstfelhő emelkedett a levegőbe, és ezreket telepítettek ki a környező településekről.

A chilei fővárostól, Santiagótól mintegy 870 kilométerre délre fekvő Puyehue vulkán fél évszázados nyugalom után lépett ismét működésbe. A chilei vulkánkitörés miatt a héten számos légi járatot töröltek Dél-Amerikában.

(Forrás:hirado.hu)

 

Ez érdekelni fogja