When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Tömeges harcsa pusztulás a Balatonon.

Az idén már több mint 400 kifejlett, néha 80 kilogrammot is meghaladó nagyságú óriásharcsa foszló tetemét kellett begyűjteniük a halászoknak. A hét elején akadt nap, amikor 100 harcsatetemet gyűjtöttek be, de csütörtökön a szeles időjárás ellenére már csak 5-6 újabb példányról érkezett bejelentés.

 

Tömeges harcsa pusztulás a Balatonon.

A telet követő szokásos busa, majd angolnapusztulás után ebben az évben akad „harcsa-ügy" is. Nem is akármilyen, mert a szakértők még nem jöttek rá, hogy mitől pusztult el az a körülbelül 400 harcsa az utóbbi időkben, melyek között akadt néhány 80 kilós óriáspéldány is. Volt olyan nap, mikor 100 dögöt gyűjtöttek be. A harcsapusztulást nem koncentráltan, hanem a tavon egyenletesen elszórva észlelték. Manapság már csak néhányat, ezért úgy tűnik, a harcsaügy is lecsengőben van. - A jelenség rendkívüli, de semmiképpen sem havaria helyzet - hangsúlyozta Puskás Zoltán, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN) vezérigazgatója az MTI-nek.

Az ÁNTSZ arról tájékoztatta a BHN-t, hogy a Balaton vízminősége továbbra is mindenütt kiváló. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal állategészségügyi igazgatósága 4 már korábbi elhullású, egy frissen elhullott és egy élő harcsát vizsgált meg. Az eddigi eredmények szerint a természetes vizekben megszokott, pusztulást nem okozó élősködőket találtak csak a halakon, amelyek bakteriális betegségben nem szenvedtek, és testükben semmiféle nehézfém szennyezést nem mutattak ki. Hátra vannak még a virológiai, a szövettani és toxikológiai vizsgálatok.

A szakember szerint nem tudható, hogy esetleg az állomány elöregedése miatt pusztult-e idén több harcsa, hiszen a begyűjtött haltetem között nincs 5 kilogramm alatti fiatal példány, mindegyik kifejlett, sok esetben nagytömegű idős állat. A Balatonon 2008 óta nem folyhat üzemszerű halászat, így a BHN-nek már nincs rálátása a tó harcsaállományára - tette hozzá. Véleménye szerint, ha a további laboratóriumi eredmények sem mutatnak ki semmit, akkor valószínűsíthető, hogy a sajátos időjárásnak is szerepe van a jelenségben. Egyrészt ezen a télen a Balaton kétszer fagyott vissza, így előfordulhatott, hogy túl korán aktiválódtak a télire elvermelt halak, másrészt az elmúlt napokban nagyon hirtelen melegedett fel a tó vize.

Forrás: szabadfold.hu

 

Ez érdekelni fogja