When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Időjárás népi megfigyelések szerint - Június a Nyárelő vagy Szent Iván hava.

Medárd napja elsősorban az időjóslásról nevezetes. Ezen a napon erős lehűlés várható. A közhiedelmek szerint, ha ezen a napon esik az eső, akkor 40 napig esni fog - ha süt a nap, akkor 40 napig szárazság lesz.

A 40 napig tartó özönvíz a bukovinai magyarok szerint szintén ezen a napon kezdődött.

Megfigyelések szerint, ha Medárd napján süt a nap, akkor édes lesz a bor.

 

Időjárás népi megfigyelések szerint - Június a Nyárelő vagy Szent Iván hava.

A Medárd-napi jövendölés térségünk egyik igen fontos éghajlati jelenségére hívja fel a figyelmet: a mérésekből kitűnik, hogy nálunk a június az év egyik legcsapadékosabb hónapja. A nyugati szél gyakorisága ebben az időszakban jelentősen megnő, és a vele érkező hűvösebb és nedvesebb légtömegek kedvező feltételeket teremtenek a csapadékképződésre, heves záporok-zivatarok kialakulására. Ez a folyamat gyakran már május második felében elkezdődik, és rövidebb megszakításokkal júniusban folytatódik. Tetőpontját általában június első felében éri el, majd júliusra egészen legyengül. Ezt a nagymérvű időjárási jelenséget vette észre az egyszerű földművelő ember, és örökítette meg a Medárd-napi jövendöléssel.

 

Ez érdekelni fogja