When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Puyehue vulkán kitörés miatt evakuálás Chilében. (VIDEO).

Szombaton kitört a Dél-Chilében található Puyehue tűzhányólánc, a sűrű füst- és hamufelhő miatt több ezer embert kellett kimenekíteni a térségből. A hatóságok a legmagasabb riasztási fokozatot rendelték el, és eddig 3500 ember kitelepítéséről döntöttek.

 

Puyehue vulkán kitörés miatt evakuálás Chilében. (VIDEO).

A környéken kénszag terjeng, és a hamufelhő is elérte a lakott területeket. A tűzhányóból tíz kilométer magas füstfelhő emelkedett a magasba. A hamufelhő a szomszédos Argentína felé közelít, ott a helyi hatóságok felszólították a lakosokat, hogy maradjanak otthon, egyúttal lezárták Bariloche város regionális repülőterét. 

A kitörés előtt tucatnyi kisebb földrengés volt a térségben, sérülésről egyelőre nincs hír. Chilében fél évszázada  nem tört ki vulkánlánc; a Puyehue vulkánlánc legutóbb 1960-ban tört ki, de a tavalyi 8,8 erősségű földmozgás után még mindig sokan gyászolnak, akkor több mint 700-an haltak meg.

Chile a szeizmikus halálzónában, a csendes-óceáni tűzkör mentén fekszik, ahol a vulkáni tevékenység és a kőzetlemezek találkozása miatt gyakoriak a földrengések. A hamufelhő a szomszédos Argentína felé közelít, ott a helyi hatóságok felszólították a lakosokat, hogy maradjanak otthon, egyúttal lezárták Bariloche város regionális repülőterét. 

 

 

Ez érdekelni fogja