When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Napfogyatkozás 2011-ben. (VIDEO).

A napfogyatkozás csillagászati jelenség, amelynek során a Hold a megfigyelő számára részben vagy egészen eltakarja a Napot.

 

Napfogyatkozás 2011-ben. (VIDEO).

Napfogyatkozás akkor jön létre, amikor a Hold pontosan a Föld és a Nap közé kerül, azaz újholdkor. De nem minden újholdkor, hanem csak akkor, ha a Föld körüli pálya leszálló, vagy felszálló csomópontjában van éppen újholdkor a Hold. (A holdpálya nagyjából 5°-os szöget zár be az ekliptikával, azaz a Hold hol kissé a Földet a Nappal összekötő képzeletbeli vonal felett, hol pedig alatta van. Amikor a vonal közelébe kerül - ezek a fel- ill. leszálló csomópontok -, akkor figyelhető meg a napfogyatkozás.) A Hold átmérője 400-szor kisebb a Napénál, ám 400-szor közelebb is van, ez okozza, hogy a Nap és a Hold látszólagos átmérője közel azonos, így amikor megfelelő helyzetbe kerülnek az égitestek, akkor a Hold teljesen képes eltakarni a Napot.

2011 napfogyatkozásai:

2001 június 1-én az év második  részleges napfogyatkozása lesz megfigyelhető, a jelenséget Kelet-Ázsia, Észak-Amerika északi része és Izland lakói láthatják.

2011 július 1-én az Indiai-Óceán déli részén lesz megfigyelhető a részleges napfogyatkozás.

2011 november 25-én a részleges napfogyatkozást  Dél-Afrika, Antarktisz, Tasmánia, Új-Zéland lakói láthatják.

 

 

Ez érdekelni fogja