When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Több allergiásra számíthatunk az idén.

„Az idei év minden tekintetben nehezebb lesz a tavalyinál az allergiások szempontjából" - véli Dr. David Rosenstreich a New York-i Montefiore Egészségügyi Központ allergia- és immunológiai osztályának vezetője.

 

Több allergiásra számíthatunk az idén.

„Különleges a mostani szezon. Nem tudom, a hosszú, nedves tél okozta-e, de nagyon magas a levegő pollentartalma." - tette hozzá az orvos.

Pollennek a virágok apró hímnemű sejtjeit nevezzük, amelyeket néha a méhek szállítanak egyik egyedről a másikra, bizonyos növényfajok azonban a levegőbe eresztik őket. Ez támadja meg annyi ember immunrendszerét, és vált ki náluk tüsszögést és orrfújást. Számuk attól is függ, hogy az adott területen mennyi fa található.

Dr. Joseph Lejila, az illinoisi Loyola Egyetem Gottslieb Kórházának orvosa egyetért azzal, hogy Amerika keleti partjainál idén igen magas a levegő pollenkoncentrációja. A rendkívül csapadékos tél, amelyet néha az évszakhoz képest szokatlanul meleg periódusok váltottak fel, megnövelte a növények pollentartalmát. Ezzel magyarázható, hogy sokan már májusban elkezdtek allergiától szenvedni. Rosenstreich ehhez még hozzátette, hogy a klímaváltozás is felelős azért, hogy a pollenszezon egyre korábban kezdődik és tovább is tart.

Tehát mit tehetünk, ha minket is utolértek a tünetek? Legfontosabb, hogy a hálószobán kívül vegyük le az utcai ruhánkat. Lehetőleg aludjunk csukott ablaknál, és használjunk légkondicionálót, így szűrt levegő kerül a szobába. Bizonyos ételek fokozhatják a panaszokat, így kerüljük az almát, a zellert, a barackot, a körtét, a cseresznyét, a mogyorót és a szilvát. Ezen ételek fogyasztása után sokan tapasztalnak viszkető érzést a szájpadlásukon és a torkukban, a jelenség oka azonban egyelőre ismeretlen.

Mindkét szakember azt javasolja, hogy először vény nélkül kapható gyógyszerekkel próbálkozzunk, és ha nem segítenek, keressük fel az allergológiai rendelést. A receptre felírt szteroidtartalmú orrspray-k és szemcseppek hamar enyhülést hozhatnak. Aki pedig nagyon rosszul érzi magát, vigasztalódjon a tudattal, jövőre minden bizonnyal könnyebb lesz.

Forrás: noinetcafe.hu

 

Ez érdekelni fogja