When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Milliárdnyi hindu üdvözli az esős évszak kezdetét.

Az idén két nappal korábban kezdődött az esős évszak (monszun szezon) Indiában, mely 4 hónapig tart és bőséges csapadékkal látja el a mezőgazdasági területeket. Ez az időszak rendkívüli fontossággal bír az ország életéeben , mivel közel 600 millió ember függ a mezőgazdaságtól, kb. 800mm eső hullik le a négy hónapban. Gazdaságilag is nélkülözhetetlen ez az időszak India számára. A kutakban megemelkedik a víz szintje, ezért sokkal kevesebb üzemanyagot használnak el a szivattyúk működtetésére.

Milliárdnyi  hindu üdvözli az esős évszak kezdetét.

A monszun kialakulását a kontinensek és az óceánok eltérő hőmérséklete határozza meg. Hasonlít a tengerparti szélhez, csak sokkal nagyobb területen fejti ki hatását. Nyáron a tenger felől a szárazföld felé fúj, csapadékot hoz. Télen pedig a kontinens felől a tenger felé fúj, és ez száraz szél.

Nyáron a kontinens levegője sokkal melegebb, mint a víz felszíne, ezért a levegő a víz felől a szárazföld felé áramlik. A nedves levegő és a kontinentális eredetű légtömegek találkozása idézi elő a bőséges csapadékot. Mivel az ott található hegyek és dombok emelő hatása is érvényesül, vannak helyek, ahol nagyon bőséges, 1000 mm-t is meghaladó csapadék hull. Télen ez az áramlás fordított, ez a száraz szél. Az indiai monszun júniustól szeptemberig tart, és Nyugat- és Közép-India kb. 90%-át, Dél- és Észak-nyugat-India 50-75%-át érinti. Havonta min. 200-300 mm eső esik, júliusban és augusztusban esik a legtöbb.

 

 

Ez érdekelni fogja