When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

A globális felmelegedés Magyarországon várhatóan regionális klímaváltozást eredményez.

Szeged - A világszintű klímaváltozás a következő évtizedekben Magyarország éghajlatát is érinteni fogja. A Dél-alföldi régióban valószínűleg szélsőségesebb időjárás, hosszabb nyarak és több árvíz várható - hangzott el a Jövőkerék Közhasznú Alapítvány sajtótájékoztatóján.

 

 

 

A globális felmelegedés Magyarországon várhatóan regionális klímaváltozást eredményez.

Makra László geográfus elmondta, a globális felmelegedés Magyarországon várhatóan regionális klímaváltozást eredményez. A Kárpát-medencére délen a megerősödő mediterrán hatás lesz jellemző, az Alföld a mainál is sokkal szárazabb területté válhat, míg az Északi-középhegység és a Tisza vízgyűjtő területét egyre gyakrabban fenyegetik majd a villámárvizek. A szakember hozzátette, Szegeden az elkövetkező évtizedekben rövidebb, csapadékosabb télre és hosszú, rendkívül meleg és száraz nyárra számíthatunk. Várhatóan a felmelegedéssel párhuzamosan az időjárás is egyre szélsőségesebbé válik, emellett gyakori, nagyobb árvizekre számíthatunk.
Mika János éghajlatkutató elmondta, a klímaváltozás a tudósok egy része szerint már nem visszafordítható folyamat, ezért fontos, hogy a kutatók a fenntarthatóság és a lehetséges alkalmazkodási tervek kérdéseit együtt vizsgálják. A jelenleg érvényben lévő intézkedések értelmében a többi uniós tagországhoz hasonlóan Magyarország feladata, hogy 2020-ig közel 20 százalékkal csökkentse a károsanyag-kibocsátást, és 13 százalékkal növelje a megújuló energiaforrások használatát.
A Jövőkerék Közhasznú Alapítvány munkatársai elmondták, szervezetük célja, hogy hozzájáruljon a környezettudatosabb, fejlettebb környezetkultúrájú és környezet-etikájú gondolkodáshoz. Az alapítvány erre a célra 2010-ben 40 millió forint értékű uniós támogatást nyert el.

Forrás: delmagyar.hu

Ez érdekelni fogja