When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Az izlandi vulkánfelhő egyelőre nem olyan veszélyes, mint a tavalyi. (VIDEO).

Szombaton kitört és hamufelhőt lövellt az ég felé Izland legaktívabb vulkánja, a Grimsvotn. Ez a kitörés nagyobb, mint a tavalyi, mely  egész Európa légiforgalmát megbénította, ennek ellenére a tudósok szerint nem valószínű, hogy a tavalyihoz hasonló légtérzárat léptetnek életbe. Ez a kitörés ugyanis durvább szemcséjű hamut lövellt ki, emiatt hamarabb száll le a földre.

Az izlandi vulkánfelhő egyelőre nem olyan veszélyes, mint a tavalyi. (VIDEO).

A vulkán az izlandi fővárostól 200 km-re keletre található, a környéken a hamu feketére festette az eget, a közeli épületeket, kocsikat és mezőket pedig teljesen belepte a fekete pernye. A polgárőrség tagjai segítették a gazdákat, hogy állataikat menedékbe helyezhessék, a helyieket pedig arra kérték, hogy viseljenek maszkot és maradjanak házaikon belül.

A légtérzár Izland fölött továbbra is érvényes - írta az ügynökség honlapján. Vasárnap éjjel lezárták Grönland légterének egy részét - közölte a dán légügyi hatóság. A Dániához tartozó autonóm terület fölött az újabb izlandi vulkánkitörés hamuja okozott zavart. A Naviar tájékoztatása szerint Grönland fölött még vasárnap éjjel rendeltek el részleges légtérzárat, amit legkorábban hétfőn kora délután oldhatnak fel.

 Az Eurocontrol vasárnap arra figyelmeztette a légitársaságokat, hogy a vulkáni hamu keddre elérheti Skócia északi részét. Amennyiben a kitörés erőssége változatlan marad, csütörtökre Franciaország nyugati és Spanyolország északi térségei fölött is megjelenhet a hamufelhő.

 

Ez érdekelni fogja